Хоће ли се вратити роде?

Драгана Келеч
Хоће ли се вратити роде?

Наталитет у Републици Српској константно опада. Од 2006. до 2010. године број новорођених беба са 11.519 смањен је на 10.147 годишње, што значи да је у 1.372 породица у посљедњих пет година било мање принова.

Да нам се са демографског аспекта "не пише" добро показује и податак да се сваке године у многим крајевима Српске не роди ниједно дијете.

Тужна је и чињеница да у многим општинама у РС на свијет стигне свега једно, двоје или троје дјеце за цијелу годину, па је тако у Доњем Жабару лани рођена само једна беба, а у Купресу и Пелагићеву "чак" три.

Нешто "боља" ситуација била је у општини Крупа на Уни, гдје је рођено пет беба, те у Петровцу, гдје је своје родитеље обрадовало осам новорођенчади.

С друге стране, старосна структура становника у РС се из године у годину повећава, па ћемо у блиској будућности изгледа имати више стараца него дјеце. Можда ово грубо звучи, али то је реалност, са којом би сви требало да се суочимо, а посебно они у надлежним институцијама!

Јер како истичу демографи, већ сада просјечна старост становника у Српској је око 40 година. Да ли ће се тај просјек задржати, смањити, или ћемо се кроз неколико година моћи "похвалити" са просјеком од 50 или чак 60 година, ко то зна!?

Једно је сигурно - ако већина парова и даље буде имала једно или ниједно дијете, "бијела куга" врло брзо закуцаће и на наша врата.

Стање је и више него алармантно, а како га ријешити требало би многи да се запитају! Јер са малим подстицајима за младе брачне парове, ниским или готово никаквим износима дјечијих додатака и низом других проблема, логично је да се многи не одлучују на проширење породице. У времену када економска криза "вреба" иза сваког ћошка, а поскупљења "бомбардују" животни стандард готово сваког мјесеца није лако отхранити ниједно, а камоли више дјеце.

Ипак, једна чињеница не може да се оспори, а то је да надлежни могу и морају да ураде више! Aко ништа, онда бар да оној дјеци која живе у вишечланим породицама, а који су одлични ђаци додијеле бесплатне књиге. Па зар је то много?! Или ћемо ипак остати скрштених руку и гледати како роде заобилазе Српску, правдајући се да то ипак не чине намјерно...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана