Хиподром за срећу

Дарко Момић

Одавно се због неког закона нису подигли лобисти и узбуркала јавност као због закона о играма на срећу о којем ће данас расправљати посланици у Народној скупштини Републике Српске. Али исто тако се одавно није, као на поменутом закону, показало колико посланици могу да буду неупућени у неку материју.

Много је неодговорених питања у вези са овим, слободно се може рећи контроверзним законом, али се унапријед зна да ће добити подршку већине посланика. Без задирања у магловите мотиве хитног поступка по којем је упућен у скупштинску процедуру, мора се признати да нови закон треба да обезбиједи много већа средства у буџету Српске него постојећи, што у старту оправдава његово усвајање. Друго је питање да ли ће свој интерес у усвајању новог закона наћи нпр. неки мешетари који су раније знали да јавна предузећа у Српској оштете за по три-четири милиона марака. Правићемо се наивни, па вјеровати да због додатних средстава која ће се слити у буџет интерес мешетара ипак није основни мотив за његово усвајање.

Значи, оправдан основ за доношење новог закона постоји, али нису без основа ни питања због којих постојећи приређивачи игара на срећу или простим језиком кладионице оштро негодују. Њима смета што се новим законом даје монопол "Лутрији РС" на приређивање појединих врста игара на срећу, конкретно лутријских и електронских игара на срећу. (То су оне трке паса и електронске томболе које се сада могу играти у свакој спортској кладионици).

Није баш најјасније зашто се ексклузивитет даје "Лутрији РС", а сумњу да у томе можда има и неких скривених мотива буди чињеница што се чланом 25. каже да "'Лутрија РС' може игре на срећу реализовати у пословној сарадњи са другим правним лицима". Посланици опозиције већ су изразили сумњу да би иза тог "другог правног лица" могао да се крије неко близак власти. Иако за то нису понудили апсолутно никакав аргумент, по логици је то много вјероватније него да би могао да се крије неко близак опозицији.

С друге стране, премијер Српске Радован Вишковић категорично је одбацио те оптужбе и отворено поручио да ће сви корисни амандмани бити усвојени. Он је истакнуо да је закон потребно што хитније усвојити због великог притиска лобиста, што је сто одсто тачно, али је оправдана замјерка на његов рачун што их није именовао.

У сваком случају, закон ће готово сигурно бити усвојен, питање је само да ли ће бити побољшан амандманима, али би било добро када би из њега у потпуности био избачен члан 69. који каже да је "забрањено приређивање клађења која се односе на резултате општих и локалних избора".

Или отворите хиподром у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана