Хиљаде у џепу, рада ни на видику

Маријана Миљић Бјеловук

У БиХ постоје и они који ништа не раде, а који за то добијају позамашну своту новца о којој обични грађани, који се свакодневно боре за преживљавање, могу само сањати.

Да је тако већ десет година увјерила нас је Комисија за концесије БиХ. Ова институција самоувјерено опстаје, ево већ деценију, а да оно за шта је задужена и шта заиста (не)ради никоме није познато.

Комисија за концесије броји 14 радника, од којих је седам чланова комисије, а за њихове плате и накнаде годишње буде издвојено око 720.000 марака. Мјесечно је, дакле, у просјеку бруто зарада у овој комисији око 4.270 марака.

У Комисији поручују да они не издају концесије, али, ето, немају ни нових предмета из своје надлежности. Сасвим је јасно да не могу рећи да ништа не раде, због чега се и правдају оваквим одговором, али је већ годинама јасно да постојање Комисије нема никаквог смисла.

Ова комисија је, нажалост, само један у низу примјера институција за ухљебљење.

Када би била угашена, али и низ других, које никоме ништа не значе, привреда БиХ не би претрпјела никакве посљедице, штавише, била би у плусу за милионе марака, који би се могли уложити у много корисније свари од плата службеника, који очигледно ни сами не знају шта им је посао.

Политичка клима, тренутна, али и она пријашња, не дозвољава да се било који непотребни орган на нивоу БиХ укине.

Не буду ли званичници на нивоу БиХ ускоро направили неки рез о питању нерада појединаца и оправданости постојања појединих комисија и агенција, грађани БиХ изгубиће и посљедњи трачак наде да њихов новац неће ићи на рачуне службеника нерадника.

Једно је јасно, а то је да је већ давно требало закључати врата и распустити велики број комисија и агенција, јер то је најједноставнији начин да буду уштеђени милиони марака пријеко потребни многим областима у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана