Хероји

Милош Васиљевић
Хероји

У потрази за бољим начином живота Бањалучанин Душко Вукобрат родну Републику Српску прије четири године замијенио је за Њемачку. Међутим, то не би била вијест да овај човјек великог срца није спасао двоје дјеце од отмице, при томе ризикујући и сопствени живот, не марећи за посљедице.

Нажалост, најчешће због тешке материјалне ситуације људи са наших простора свакодневно су принуђени да напуштају вјековна огњишта и трбухом за крухом настављају живот у неком европском, најчешће њемачком или аустријском граду.

Ипак, због храбрости и одважности Вукобрат је дошао у епицентар медијске пажње како њемачких, тако и свјетских медија, јер је заједно са колегом из Турске спријечио отмицу дјечака у њемачком Боблингену.

Дефинитивно, није размишљао шта би се могло десити, како би спасао дјецу. Након тога отмичар је признао полицији да је био спреман да силује дјечаке и баци их у оближњу ријеку. Људскост двојца, који је далеко од куће дошао да заради парче хљеба, спријечила је тог Нијемца у покушају киднаповања, што је до сада незабиљежен случај у Њемачкој.

Постали су хероји, синоним за поштење, пожртвованост и помоћ чак и онима које не знају. У мору ружних и негативних вијести, које се смјењују као на траци, прича о малим људима са великим срцем из Српске и Турске обишла је свијет, а како и не би.

Хероји ове приче кажу да ништа није слутило да ће се један сасвим обичан радни дан завршити са сузама, на срећу радосницама.

Као у филму са хепиендом, отмичар бива ухапшен, дјеца спасена, а родитељи и домицилно становништво у градићу, који је до сриједе важио за миран, постају поносни на хероје које је Бог баш ту послао да спасу два дјечака. Аплаузи, врисак, плач, наклон до пода, загрљај родитеља остаће им у сјећању док су живи. Спасли су породице од велике трагедије, а дјечацима омогућили нормално и безбрижно дјетињство.

Ако постоји дефиниција људскости, честитости и хуманости, примјер Душка Вукобрата и његовог радног колеге из Турске могао би послужити као репер шта значи бити солидаран и то показати на дјелу.

Из овог примјера можемо извући још једну јаку поруку, нашу земљу напуштају велики радници, добри људи и родитељи.

Од нас који смо овдје заслужују велико поштовање и наклон до пода, јер шта може бити вредније од људског живота. Херој из Српске, из Бањалуке, постао је оличење храбрости те показао како је потребно дати жртву да би био спасен живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана