“Хероји”

Вељко Зељковић

Политичари, историчари, филмски радници ставили су се у функцију креатора колективне свијести Бошњака. И то не би било спорно да се не ради о покушајима да се у главе људи не покушава усадити један чип искривљене и лажне слике одређених догађаја и по сваку цијену заштити њихових актери.

Својеврсну лоботомију коју над бошњачким народом проводе ти њихови народни трибуни, елитни културни радници и разни душебрижници има за циљ да злочинце, али и оне који су покрали на стотине милиона иностраних донација, овјековјечи као  “националне хероје”.  

Глумац Емир Хаџифејзовић вјероватно је отишао и најдаље у тим покушајима, најављујући да ће бити снимљен филм о “ратном хероју” Сребренице Насеру Орићу. Он, међутим, свјесно игнорише неколико чињеница - да је Орић толики “херој”, не би хеликоптером побјегао из Сребренице, а онда и одбио да се врати. Заборавио је да пита и шта о свему мисле српске мајке из околине Сребренице и Братунца, које и данас наричу над гробовима најближих, тражећи правду. 

Ако се буду водили овом логиком треба очекивати да се  сними и филм о Сакибу Махмуљину и његовој “херојској” борби против српских цивила са подручја Озрена. Муџахедини вјероватно не би били споменути у филму, као ни одсијецање глава. 

Један од исконструисаних ратних и националних хероја сигурно је и Мухамед Шаћирбеј, који је у УН представљао муслиманску ратну владу. Он 25. марта 2003. ухапшен у Њујорку због проневјере државног новца.  Он је оптужен да је у вријеме док је био амбасадор БиХ, односно представник сарајевске ратне владе при УН, пребацио 2,5 милиона долара владиних средстава на властите приватне банковне рачуне.

Власти у Сарајеву никада нису процесуирале овај случај, баш ни у случају породице Изетбеговић, која се сумњичи да је током тих суморних и тешких времена “склонила” на стотине милиона донација упућених из арапског свијета. Према неким процјенама из ужег круга људи око Алије Изетбеговића који су имали приступ или неку улогу у употреби овог донираног новца, БиХ су дониране милијарде долара за одбрану и обнову земље.

Међутим, велики дио тих средстава никад није стигао у земљу. Депоновани су у банкама на далеком истоку и скривени као капитал офшор компанија чекајући боља времена за бизнис. За снимање филмова и прање прљавог веша.  Јадна је држава у којој су Насер, Сакиб, Алија, Бакир, и Мухамед “национални хероји”, а још јаднији они који их тако проглашавају и доживљавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана