Хероји

Милијана Латиновић

Вирус корона, који већ 20 дана хара Републиком Српском, на прву линију одбране становништва мобилисао је цијели здравствени систем, јер љекари немају тај луксуз да раде из удобности својих домова.

У борбу против пошасти која је запријетила људском роду широм свијета кренула је армија љекара, медицинских сестара, техничара и свих здравствених радника који су већ показали да могу да одговоре свим изазовима које пред њих ставља "ковид 19".

Пред великим изазовом протеклог викенда нашли су се љекари и медицинско особље Универзитетског клиничког центра РС који су у несвакидашњим условима, обучени у заштитна одијела, успјешно извели операцију слијепог цријева на пацијенту за кога је постојала сумња да је заражен вирусом корона. Као и безброј пута до сада, били су на врху задатка.

И не само тим који је извео прву хируршку интервенцију у сали за пацијенте заражене "ковидом 19", сви до једног, од портира до руководства највеће здравствене установе у Српској, данима већ збрињавају пацијенте заражене новим вирусом, водећи рачуна да не наруше функционисање те здравствене установе и не дозволе улазак вируса у њихове редове.

Аплаузи које сваке вечери добијају од становника широм Републике најбоља су потврда да су на правом путу.

И не само они, већ цијели здравствени систем Српске који је у овом случају показао да зна и може и да, прије свега, има стручне људе на кључним позицијама који знају како да се изборе са вирусом.

У ситуацији када је здравље сваког човјека угрожено и када вирус вреба иза сваког ћошка солидарности не мањка међу онима који су бирали бијеле мантиле за своје униформе. Да прискоче у помоћ колегама како би што прије зауставили ширење смртоносног вируса спремни су и пензионисани љекари, као и они који се налазе на евиденцијама Завода за запошљавање.

И док се захуктава борба против вируса корона, тешко је не помислити на све оне љекаре и медицинске сестре који су трбухом за крухом отишли у иностранство. Колико би наша армија обучена у бијело била јака да су и сви они пронашли своје мјесто овдје?

У цијелој овој причи не треба да заборавимо ни друге који у овој ванредној ситуацији морају одлазити на посао. Захвалност заслужују и сви пекари, комуналне службе, трговци, ватрогасци, полицајци и новинари који су свакодневно изложени опасности од заразе док обављају своје радне задатке. Као побједници из ове борбе изаћи ћемо не само када савладамо вирус корона већ и ако покажемо бригу и разумијевање за све оне који су уложили надљудске напоре да живот у Српској потпуно не замре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана