Хероји без плате

Милош Васиљевић
Хероји без плате

Ако за неке људе с разлогом можемо рећи да су хероји, то су дефинитивно, ватрогасци, а они на крајњем југу земље, односно у Херцеговини, у току сезоне шумских пожара, који су већ активирани, нађу се на удару и на првим су линијама одбране 24 часа дневно.

И то у овом случају није клише, ни фраза. Правовремени и професионални испуњавају све своје задатке па често и у отежаним условима за рад, често угрожавајући и сопствени живот, ризикују да спасе што се спасити може.

Предњаче ватрогасци из Билеће, прелијепог херцеговачког мјеста, који често попуњавају новинске колоне из рубрика “вјеровали или не”. И не само када су ватрогасци у питању. И када су се смириле гужве у локалном парламенту, ватрена стихија задала је додатне проблеме тамошњим ватрогасцима, а још више нередовна примања.

За ватрогасце у овом мјесту не можемо рећи да могу пристојно да живе од своје плате, заправо, они преживљавају, јер су посљедњу примили 12. јула и то за јануар.

И док се у напредним земљама у току сезоне љетних пожара награђују они који често будни бдију на неприступачним теренима са непознатим епилогом, код нас је потпуно другачија слика.

Крш, камен, неприступачан терен, лоша опрема предуслови су са којим се ова храбра чета суочава и тако годинама. Танак новчаник мучи ватрогасце, а још више ишчекивање и потпуна непознаница када би плата могла бити уплаћена. То им никако не поништава жељу да помогну својим суграђанима, ма каква и када интервенција била.

Свједоци смо и да су претходних дана имали пуне руке посла, гдје су локализовали све пожаре. Али и даље радује да људе из ВЈ Билећа ентузијазам никада није напустио и без обзира на невоље, неће одустати.

Великодушност и храброст ових људи мјери се кроз њихова дјела, а њих показују годинама, без обзира на обим посла и лоше или никакве плате, пораз као опција не постоји.

Њихова помоћ је неопходна, а посебно у љетним данима када, нажалост, имамо велики број саобраћајних несрећа, али и пожара. И нису то једини послови који су у њиховој надлежности, а које раде беспријекорно.

Али потребно је и њима помоћи.

И заиста је срамота да њима касне плате и до пола године. Ако је потребно направити преседан, када је помоћ у питању, надлежне институције, државне и локалне, на доброј су адреси.

Ово питање потребно је рјешавати и то ургентно. Ако неко мисли супротно, нека стави напртњачу на леђа и само један дан проведе с њима на терену.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана