Хеликоптерски десант “малигном руском водом”

Дарко Грабовац
Хеликоптерски десант “малигном руском водом”

Сутјеска гори, а Дино и Зукан се чешљају! Тако у Републици Српској коментаришу понашање тандема из Савјета министара министра спољних послова Елмедина Дине Конаковића и министра одбране Зукана Хелеза.

Док пожар пријети да уништи некадашњи симбол југословенског братства и јединства Сутјеску, политички пропагатори тог истог братства и јединства у државној заједници БиХ на све начине настоје да Србима огаде све што има везе са политичким обрисом творевине склепане у Дејтону. И успјешно то раде до бола, јер само када се помене име државе, многима у Републици Српској се почне превртати у стомаку.

Дино и Зукан би да командују да ли један или оба хеликоптера Оружаних снага, који имају онај придјев “заједнички” - треба да гасе пожаре. Не дај Боже да се потражи помоћ од пријатељске и братске Србије, јер онај њихов хеликоптер руске производње, који носи у једном захвату пет тона воде и којим Срби са десне стране Дрине гасе пожаре гдје год треба у региону, вјероватно би донио “малигну руску воду” или би извршио десенат на суверени и независни протекторат којим управљају туристичка агенција Нијемца Кристијана Шмита и америчка амбасада.

Уосталом како Конаковић рече: “Вежи коња гдје ти ага каже” па нека он размисли што су му иза леђа поједини политички ривали у Сарајеву дали надимак Коњаковић.

И док се у неприликама цијели свијет солидарише, тај исти хеликоптер из Србије гаси пожаре у Македонији, а њима раме уз раме су и летјелице из Словеније. Исто је и у Грчкој. Међутим, двојица квази-политичара би да се они питају за све, односно да Сарајево каже када понос америчког ваздухопловства из “побједничког” Вијетнамског рата шездесетих година прошлог вијека, хеликоптери “хјуи”, могу да се боре са ватром у државној заједници. И нико други!

Кратка памет и кратковидост! Како не могу да спознају да то гори у, како они то декларативно воле да кажу, њиховом дворишту.

Конаковић скоро није дозволио да потпредсједник Владе Србије Александар Вулин долети хеликоптером у Пребиловце. Али га није спријечио да дође на стратиште Срба које већина политичара из Сарајева никад није ни видјела само зато што не припада том једном у државној заједници посебном народу.

Како он мисли да данас, сутра “прелеће” преко Србије...

Уосталом Конаковић је писао писмо “васколиком дуњалуку” да ОХР треба да остане у државној заједници и да са њим наводно уђе у Европску унију.

Јадна ли је она земља у којој домаћини играју, а странци коло воде...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана