Хеликоптер уз кафу

Жељка Домазет
Хеликоптер уз кафу

Министарство одбране БиХ и Оружане снаге ове исте земље увелико су почели да се играју не само са опасним барутом, бомбама, експлозивом и свим оним од чега се народу диже коса на глави, него и са свима онима који на било који начин из ваздуха и са земље гледају на ову барутану од БиХ.

Да којим случајем није ријеч о опасним работама и да обичан свијет све ово што се дешава гледа на неком акционом филму, могао би до суза да се насмије.

О томе најбоље свједочи прича о томе шта се недавно десило у рејону Гламоча. Тамо је, наиме, војни хеликоптер надлетио подручје на којем се уништавају касетне бомбе. Уморни радници који су требали да униште авио-бомбе прије одбројавања за детонацију сјели су да се одморе и попију кафу и управо тада изнад њихових глава налетио је војни хеликоптер и следио им крв у венама.

Да не би паузе и кафе, детонација која би одјекнула уништила би и хеликоптер и посаду и десила би се трагедија без преседана. Они који су обављали уништавање, радници који су понајмање криви, свакако би за сва времена и при помисли на "Чорбину" пјесму "Aвиону сломићу ти крила" доживјели стрес, а они који су били дужни да на све могуће начине обезбиједе тај безбједносно ризичан посао ваљда би коначно били иза решетака.

О свему ономе што се дешава у Гламочу, рејону око њега, Републици Српској и БиХ у цјелини, посљедице ће осјећати и ове и генерације које дођу послије нас.

Земљиште, вода и живот у цјелини затровани су толико да ће здрав живот и здравље бити самно пуки сан. О повратку и животу на подручју Гламоча сви они који су некада и помислили да сањају, заувијек морају да се поздраве са тим сном.

A ако ико у овој слуђеној земљи има још иоле здраве памети, требало би дебело да се запита камо сви они који су задужени за безбједност ове земље, здравље и живот њених становника, гурају ову земљу.

Помало шаљиви догађај са војним хеликоптером, уморним радницима и кафом требало би да упали црвену лампицу, као знак да се ова земља управо оваквим односом према баруту, муницији, бомбама и оружју креће у правцу у којем ће врло брзо, не само хеликоптерима него и свим авионским летјелицама, бити ризично надлетјети изнад ње.

Ризично живјети у њој, одавно је већ постало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана