Хашка срамота

Горан Маунага

О томе како је радио Хашки трибунал, чија су врата неправде затворена јуче, најбоље је одсликала паника на лицу предсједника Хашког трибунала Кармел Агијуса кад се у Савјету безбједности УН-а увјерио да ће ревизија рада тог суда заиста бити покренута.

Иако ће њему, као и још неким странцима, заоставштина тог суда бити донекле занимљива пошто их ништа ни од ратова ни од тих суђења није бољело, убрзо ће се увјерити да је вриједност тога готово никаква.

То је једноставно зато што у том суду није суђено праведно. У Хашком трибуналу нису имали баланс у оптужницама ни у пресудама, а баш због тог дисбаланса и нема помирења народа на територији бивше Југославије, а поготово у БиХ.

То да помирења нема, у том суду су схватили и признали тек на крају његовог рада кад су и сами признали да немају мандат за помирење, иако је то на почетку рада трибунала био један од три прокламовања циља.

Који је стварни циљ оснивања и рада тог суда за Србе, те продужене политичке рука моћника, уз чињеницу да треба да легитимизује нападе НАТО-а на српске снаге и у БиХ и у Србији, најбоље илуструје тврдња тужиоца у "предмету Младић". Он је рекао да је том оптужницом обухваћен сваки Србин на подручју које су контролисале српске снаге а који је старији од 16 година. То значи да је могућност одбране Срба у том трибуналу никаква пошто су, ето, сви злочинци који су ту живјели.

Та теорија је преузета из британског права, али је и у Британији напуштена. То је важило за удружења која се баве шверцом и продајом наркотика, а свако ко је ушао у ту екипу евентуално и може бити сматран чланом злочиначког удружења.

То су пренијели у Хашки трибунал гдје, по тој логици, хоће да кажу да је сваки припадник Војске Републике Српске који је приступио војсци свог народа злочинац самим тим што је Србин. 

А посљедњом пресудом против хрватске шесторке окренули су и Хрвате против себе иако је до тада с њима било све идеално јер су и њих ослобађали.   

Зато ће свака озбиљнија правна анализа рада Хашког трибунала показати да је то био суд који је срамота за правосуђе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана