Хашка пресуда

Горан Маунага

Да је постојало какво јако свјетско клађење на врсту пресуде Хашког трибунала Војиславу Шешељу, онај ко би се кладио на то да ће лидер српских радикала бити ослобођен сада би био милијардер.

Али и да је таква кладионица постојала, једноставно не би се нашао тај ко би паре ставио на ослобађајућу пресуду Шешељу, па ни сам Шешељ који је неколико дана прије пресуде изјавио да има информације да ће она бити драконска.

Шешељ је вјероватно додатно изненађен ослобађањем по свим тачкама оптужнице, односно чињеницом да ни он сам себи не би могао написати бољу пресуду и образложење. Сходно томе, послије пресуде је и изјавио да су "могли бар мало да га осуде".

Све је то, дакле, на фону досадашњих драконских пресуда за оптужене Србе и чињеница које кажу да је Хашки трибунал политичка институција.

Али сада, први пут у случају осумњичених Срба, можемо рећи да је Хашки трибунал политички суд и кад ослобађа. Познајући његов досадашњи рад, произлази да је Шешељ држан у Хагу дванаест година, јер је тамо вјероватно био кориснији за креаторе политике на Балкану, а да су они сада процијенили да им је Шешељ кориснији у Србији. О чему се ради, видјећемо у наредном периоду, у то нема сумње.

Да је, дакле, политика рекла да га треба осудити, то би се и десило, а много мање изненађење од ослобађајуће пресуде била би казна од 20 или 30 година затвора, поготово зато што смо на тако нешто већ навикли.

Шешељ има неколико истих тачака оптужнице као и први предсједник РС Радован Караџић по којима би обојица требало да буду или ослобођена или пресуђена, али образложења судских вијећа за те идентичне тачке су дијаметрална. А много говори и то што је Тужилаштво саопштило да ће размотрити има ли уопште основа за подношење жалбе на пресуду.

Кад је прије тринаест година Шешељ добровољно из Србије кренуо у Хашки трибунал, пред окупљеном масом рекао је да иде да побиједи Хашки трибунал. То се, ево, на крају и десило и то је чињеница.

А чињеница је и да је цијели предмет "Шешељ", од подизања оптужнице па до пресуде, показао да је Тужилаштво Хашког трибунала покренуло политички, а не правни процес, те да је изрицање пресуде доказ бесмислености такозване међународне правде коју је требало да промовише Трибунал.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана