Хашка пресуда

Чедомир Антић

Пресуда Међународног суда правде у Хагу по тужбама за геноцид између Хрватске и Србије представља окончање процеса отпочетог стварањем Хашког трибунала, чији је циљ да се да правно утемељење политици великих сила каква је вођена на простору бивше Југославије.

Ова пресуда, као и многе које су донете пред ад хок трибуналом у Хагу, неће допринети помирењу у региону кроз отворено суочавање са чињеницама и одговорношћу. Напротив, сукоби и поделе остаће закопани, постављени у оквир у коме преовладава претежна кривица једног сувереног народа.

Иако су судије Међународног суда правде установиле да је прогон Срба из Хрватске био жељени исход акције "Олуја", што потврђују и транскрипти разговора на Брионима, и даље остаје питање - ко је, именом и презименом, одговоран за прогон стотина хиљада Срба из Крајине и чињеницу да је њихов број у Хрватској сведен на занемарљиву мањину? Подсећам јавност да за тај акт нико до сада није осуђен пред иједним судом!

Пред властима и институцијама Србије је изазов да се коначно заузме активан став према истраживању и изношењу чињеница у вези са разбијањем СФРЈ и да се ради на развијању стратегије спречавања даљег наметања и развијања неистините интерпретације према којој су Срби главни или једини кривци и заговорници рата. Србија је једина земља бивше Југославије у којој је постојала организована опозиција рату, два српска председника јавно су упутила извињења жртвама, а српски парламент једини је у региону који је усвојио осуђујућу резолуцију о злочинима у рату. Ниједна институција народа који су учествовали у сукобу то до сада није учинила, нити је икакво извињење упућено Србима.

Уколико јавност, институције и највиши српски званичници пропусте нужност развијања планског и чињенично утемељеног приступа у циљу спречавања потпуног преовладавања једностране интерпретације ратних дешавања, одговорност ће бити на њој, а последице искривљене слике осећаће будуће генерације свих народа у региону, а пре свега српског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана