ХАРП, Украјина и Тајван

Вељко Зељковић
ХАРП, Украјина и Тајван

Циклон који већ мјесецима доводи до олујног времена на просторима Украјине све више се премјешта и у друге дијелове свијета, опасно пријетећи појединим земљама на Блиском истоку, али и Тајвану.

Због непредвидивости у његовом кретању нико са сигурношћу не може рећи ни када ће он престати, али ни које би земље могао погодити. Сви гледају у небо надајући се да ће коначно угријати сунце.

Нажалост, краткорочне, али и дугорочне прогнозе нису нимало добре. Према процјенама метеоролога, ни у наредном периоду не треба очекивати да дође до стабилизације и побољшања временских прилика.

Штавише, постоје одређене назнаке да би циклон на просторима Индопацифика могао прерасти у ураган пете категорије, док би на просторима Европе могао изазвати право ледено доба.

Теоретичари завјере сматрају како се, у ствари, ради о вјештачки изазваном невремену, моћним системом ХАРП. Заговорници те теорије сматрају како се путем овог система, који чине антене које одашиљу "негативне сигнале у атмосферу", већ годинама изазивају временске неприлике широм свијета избацујући планету из природне равнотеже.

Овако би се укратко, метеоролошким рјечником, могло описати тренутно безбједносно стање у свијету. Америка је након Украјине успјела "закувати" и на просторима Индопацифика, отворено гурајући прст у око Пекингу и ударајући на суверенитет ове земље.

Питање је шта ће бити и са Турском која је, уздрмана великом инфлацијом и рекордно ниским курсом лире, одлучила да Русији сирову нафту плаћа рубљама. Анкара ће се сигурно наћи на удару оних који управљају "системом ХАРП", јер је укаљала "углед" НАТО савеза, али и изашла из оквира утврђене западне агенде.

Гори и у појасу Газе, а све вруће је и на просторима Балкана, јер НАТО пакт покушава пронаћи било какав повод за слање својих трупа и на ове просторе. Поједини амерички сенатори су најгласнији у тим захтјевима.

Једноставно, у овој игри "монопол" и стварању неког новог свјетског и мултиполарног поретка (што би наш народ рекао - заузимања бусија) скинуте су рукавице, те поједине силе настоје да искористе опште расуло у свијету како би оствариле неке од својих геополитичких циљева.

То што ово ново избацивање планете из природне равнотеже, која у ствари никада није ни постојала, пријети да свијет претвори у једну велику и ужарену "печурку", изгледа да "монополисте" не забрињава.

Бројке о настрадалим, расељеним и гладним за њих су разуман колатерал. Новац и моћ стављени су у први план. Томе у прилог иде и податак да је оружје постало један од најпродаванијих артикала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана