Харисова сапуница

Ведрана Кулага
Харисова сапуница

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић поново је у главној улози. Радња сапунице одвија се овог пута у америчком Конгресу гдје Силајџић самовољно разговара са тамошњим дипломатама. Дакле, наставља се серијал под називом "Харисово кршење Устава БиХ и Дејтона". Епизода??? Не зна се која по реду.

Силајџић је самоиницијативно отишао у Њујорк, што значи да је његово путовање противуставно и да не производи правно дејство за БиХ.

Просто је невјероватно колико је граница Силајџић у стању да пређе да би остварио своје циљеве који се зову "укидање Републике Српске". Да одвеже језик, и те како зна. На великој њујоршкој сцени показао је колико поштује колеге из Предсједништва БиХ, а да не причамо о томе колико поштовања има према РС и њеним званичницима.

Самовољни одлазак није било довољан. Услиједило је лобирање промјена Устава БиХ и укидања ентитетског гласања које, према Силајџићевом тумачењу закона, представља "дискриминаторну одредбу". Значи, Силајџић тражи помоћ да се на "културнији" начин покрене питање укидања РС и стварања унитарне БиХ. Његове изјаве, поступци и гестови потврда су мржње која је из Сарајева усмјерена према Српској.

Силајџићеве критике на рачун Републике Српске одавно су познате. Дакле, није понудио, ни рекао ништа ново, само је нарушио углед цијеле БиХ, а кад се то каже, мисли се на РС и ФБиХ, као двије равноправне територијалне категорије унутар БиХ. Силајџић је само јавно показао да му је циљ чишћење РС и Срба из БиХ посредством лобирања за укидање ентитетског гласања које, као такво, доводи до укидања и непоштовања једног народа. У Харисовој серији ради се о намјерама уништења Срба.

На Силајџићеву жалост, постоје и други глумци на позорници која се зове БиХ. Јасно је да предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић не представља БиХ у пуном капацитету. Могло би се рећи да је као туриста отишао преко океана, а као што неко рече, "најбоље за БиХ и РС би било када би тамо заувијек и остао".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана