Хапшење терориста

Горан Маунага

Заиста је крајње вријеме било да Суд и Тужилаштво БиХ нареде хапшење терориста, џихадлија, бораца у Сирији и Ираку и оних који су их тамо послали, након што су припадници SIPA о томе поднијели квалитетне извјештаје прошле и ове године.

Несумњиво је да ће, коначно, већина њих да заврши у затвору због ратовања, врбовања и организовања одлазака на страна ратишта јер је Парламент недавно усвојио закон о томе.

Јесте мало жалосно што БиХ и у том послу каска чак и за самопроглашеним Косовом гдје је почетком прошлог мјесеца ухашено чак 40 сличних "божјих ратника", али се то може правдати чињеницом, додуше незванично, да је тим редослиједом ишло наређење "одозго".

А да је таквог наређења било, несумњиво се види из чињенице да је оно донесено тек кад је брутална терористичка војна сила под називом Исламска држава Ирака и Леванта (Сирије) кренула у "походе" који су у запећак бацили чак и најекстремније "Ал-Каидине" ратнике, односно припаднике покрета "Ал-Нусра".

Све то је, наравно, утицало и на БиХ, а чињеница да су овдје ухапшени искључиво ратници ИСИЛ-а, а не и припадници "Ал-Каиде", односно "Ал-Нусре", нешто говори само онима најупућенијим.

Наравно да је добро што су похапшени исламски радикали, па ма ком покрету они припадали, али много говори и то што се по БиХ још увијек слободно шетају припадници одреда "Ел муџахедин" и важне карике у организацији "Ал-Каиде", а да никада нису ни саслушани, ни ухапшени, ни осуђени.

То може да буде добро само зато што ће се жестоки сукоб Билала Боснића (ИСИЛ) и Нусрета Имамовића ("Ал-Нусра") са сиријског и ирачког ратишта додатно пренијети и међу њихове присталице у БиХ, а то ће вехабијски покрет потпуно разјединити.

То, нажалост, може довести до нових пријетњи терористичким актима у БиХ, али би требало и да олакша посао правосудним и истражним институцијама и полицијским агенцијама кад је у питању обрачун са свим радикалним исламистима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана