Хапшење ХВО-ваца

Горан Маунага

Реаговање званичника власти Хрватске на хапшење бивших припадника ХВО-а, осумњичених за злочине почињене над Србима у околини Орашја, више је него скандалозно.

Тај покушај директног политичког утицаја на рад правосуђа друге земље још невјероватнијим чини чињеница да носиоце највиших државних функција Хрватске уопште не занима јесу ли осумњичени починили злочине. То је понашање по неодрживом систему по коме су злочине чинили искључиво и само припадници других народа.

Да није тако, не би на тај начин реаговали на хапшење припадника ХВО-а потцјењујући правосудни систем БиХ и тражећи њихово ослобађање прије било какве тужилачко-судске одлуке.

Истовремено су увијек громогласно аплаудирали на свако хапшење припадника српског народа у БиХ.

Ипак, то се и могло очекивати из Хрватске, јер представници њене власти већ дуго не сарађују са БиХ о питању предмета ратних злочина. Наиме, Протокол о сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина између БиХ и Хрватске уопште не функционише, јер Министарство правосуђа Хрватске игнорише све истраге Тужилаштва БиХ у којима су бивши припадници ХВО-а и Хрватске војске осумњичени за агресију и удружени злочиначки подухват.

Поводом тога највише изненађује чињеница да власти Хрватске уопште нису реаговале на упозорење Сержа Брамерца, које им је упутио прије неколико мјесеци због несарадње са БиХ о питању предмета ратних злочина иако је он о томе чак поднио извјештај Савјету безбједности УН.

Има десетак таквих предмета који се односе на држављане БиХ са мјестом пребивалишта у Хрватској, а Министарство правосуђа Хрватске одбија све захтјеве за међународну правну помоћ које шаље Тужилаштво БиХ.

Реаговање хрватског државног врха поводом хапшења ХВО-ваца је исхитрено и показало је да хрватски званичници на сваки начин покушавају да у тај предмет укључе политику.

Неће изненадити ако у томе и успију, јер не би било први пут да правосуђе БиХ поклекне пред политичким притисцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана