Хаос у најави

Ведрана Кулага Симић

Балкан је одавно и надалеко познат као буре барута, којем не треба много да плане. Уз свесрдну помоћ како домаћих, тако и страних "елемената".

Да појединци и групе поново имају у плану да распире неке старе ватре на брдовитом Балкану све је јасније, а изјаве које упозоравају на могућу дестабилизацију из дана у дан све су јаче и треба их схватити озбиљно.

Посљедње упозорење на могућу дестабилизацију упутио је јуче из Москве српски премијер Александар Вучић, који је казао да постоји све већа тензија те да неко улаже много напора у дестабилизацију односа на западном Балкану.

Да ситуација иде ка погрешном смјеру видљиво је протеклих дана у Подгорици, што је забрињавајуће, као и најаве да неће остати у црногорским границама, већ да је могуће да такве и сличне слике задесе и Бањалуку, Сарајево и Београд.

То је нешто што овом, иако крхком, региону не би донијело ништа што му је потребно.

Скоро свим становницима у свим балканским земљама одавно је доста немира, сукоба, преврата, разбијених излога и улица. Доста им је и оних који под патронатом странаца и којекаквих личних фрустрација руше стабилност и мир, које већина жели да одржи. Свако има право да каже шта мисли, али и на демократски начин да покуша да своје идеје спроведе у дјело, а да због њих многи не трпе, испаштају и стрепе за своју будућност, али и својих потомака.

За стабилност региона потребно је, између осталог, јединство највиших представника власти у балканским земљама и да у сваком моменту буду спремни да уложе чак и посљедњи атом снаге и знања да не дозволе ескалацију лошег стања. Без обзира на то одакле појединци и/или групе вуку конце - да ли изнутра или споља. Када је ријеч о РС, важно је и да позиција и опозиција и они који су на власти у Српској и на нивоу БиХ имају исти заједнички циљ, а то је стабилност.

Важно је да буде заустављен сваки покушај да додатно буду нарушени односи и степен стабилности, који је постигнут и у земљи и у региону. Јер сви морају да буду свјесни да секунда може да сруши све што је годинама грађено.

Неке слике и успомене још су свјеже, а Балкан, овакав какав јесте, може увијек да их "освјежи". Надајмо се да ћемо ипак имати ону другу, његову, ведрију страну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана