Хаос у ИДДЕЕА

Горан Маунага

Ситуација у Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) толико је конфузна да нико поуздано не зна до када ће становници БиХ још моћи да добијају пасоше макар и са закашњењем, као што је то случај сада или ће заиста доћи до потпуног прекида испоруке тих докумената.

Најава могућег сценарија из прошле и с почетка ове године, кад умало нисмо остали без могућности да дођемо до пасоша, види се и из писма које је француска компанија "Џемалто" послала директору ИДДЕЕА Арифу Нанићу и Савјету министара.

Евидентне велике политичке, кадровске и манипулацијске турбуленције у ИДДЕЕА никако не могу бити оправдање за кршење уговора потписаног у марту кад се та агенција обавезала да ће, ако "Џемалто" одустане од жалбе на тадашњи тендер, до 20. априла расписати тендер за набавку пасоша.

"Џемалто" је одустао и тако омогућио да становници БиХ и даље имају пасоше које ће до марта 2017. штампати фирма "Милбауер", али свој дио уговора ИДДЕЕА није испунила.

Само то јасно говори да се ту ради о нечистим намјерама, а ускоро ћемо се увјерити и да ли су тачне тврдње из писма "Џемалта" у коме стоји да је то урађено с намјером да се "Милбауеру" омогуће пролазак на тендеру и посао добављача пасоша у наредне четири године.

Из ИДДЕЕА одговорност за садашње кашњење набавке пасоша виде у "Милбауеру", али то не треба да узмемо здраво за готово, јер би те грешке само требало да убрзају расписивање јавног огласа, али којег, ето, ипак нема па нема.

Интересантна је та игра у ИДДЕЕА у вези са "Милбауером". Сви проблеми су и почели тврдњама да је бивши директор ИДДЕЕА Синиша Мацан привилеговао ту фирму, а кад је ухапшен и смијењен, а власт на нивоу БиХ промијењена, "Милбауер" је ипак до данас и даље биран као најстручнији и најповољнији.

На крају, све то, као и то што Нанић има задатак који му је дала СДА да спријечи изградњу зграде управе те агенције у Бањалуци на локацији која је власништво Владе Републике Српске, логички произлази из чињенице да је Нанић незаконито именован за в. д. директора ИДДЕЕА и да је Савјет министара то потврдио постављајући га за директора те агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана