Халапљиве институције

Ведрана Кулага Симић

Штедјети се мора и нико у томе не смије бити изузетак, а све што до јавности стиже из тог “чардака ни на небу, ни на земљи” све више личи на неки паралелни универзум

Иако је година поприлично дуг период, три ријечи су постале заштитни знак протеклих неколико година, а оне гласе “свјетска економска криза”. У овом тешком периоду штедња се показала као један од најбољих адута у борби за боље сутра у већини земаља свијета, осим у БиХ.

Криза није заобишла ни БиХ, а да је ситуација тешка стављају нам до знања десетине хиљада радника на бироима за запошљавање, министри и посланици који говоре и штедњи и стезању каиша... Иако је већина људи свјесна тешкоћа и времена у којем живимо, ипак из дана у дан постаје јасно да су обични радници и незапослени много свјеснији кризе него они који би требало да се побрину да је ублаже.

Пројекција буџета институција БиХ до 2015. године то најбоље доказује.

Тако ће се потребе институција БиХ увећати до тог нивоа да ће им за три године бити потребно чак 30 милиона марака више за функционисање, а усвојена документа указују да ће више новца бити потребно за бруто плате и накнаде запослених.

Плате и накнаде су биле, и још су теме о којима се често полемише јер је одавно свима јасно да су оне енормне у односу на мјесечна примања запослених у реалном сектору и привреду.

Нацрт документа оквирног буџета само је још једном показао да неки једноставно не знају за границе и да не маре за све оно што се дешава на глобалној сцени, а то су признали и надлежни ријечима да нису успјели да удовоље свим захтјевима. Срећом!

Јер да је усвојено све што је тражено, били бисмо на још већем дну и ко зна да ли бисмо се икада извукли из тог муља, јер све ове године су показале да се мора штедјети на свим нивоима и да се сви морају понашати домаћински.

Запослени на државним јаслама много пута до сада су потенцирали да је њима теже него осталима, али да ли су се и колико пута до сада запитали како крај с крајем спајају “обични” смртници, а како се они “носе” са економском овдашњом и глобалном кризом, види се из њихових нереалних захтјева.

Штедјети се мора и нико у томе не смије бити изузетак, а све што до јавности стиже из тог “чардака ни на небу, ни на земљи” све више личи на неки паралелни универзум.

Фатаморгану, коју су о себи створили они који не брину ничије сем својих брига, а прва им је како извући што више пара из државе, неко мора разбити.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана