Хајмо ми браћо правити три куће

Тонко Иванковић
Хајмо ми браћо правити три куће

Још увијек постоје неке политичке структуре које нису свјесне да више нема Југославије. Па људи, нема је. Не знам коме још уопште и требала све да постоји. Коме још увијек требају ратови и крвопролића на овим просторима, просторима Балкана.

Комунизам и велесиле направиле су Југославију земљу "братства и јединства", и знали   је чувати. Наравно, чували су је челичном стегом и људском нетолеранцијом. Грубим нељудским тоталитаризмом. Такви исти умови тоталитаристи сада заговарају БиХ као унитарну једнонационалну цјелину. 

Државу коју ће чувати челичном стегом и људском нетолеранцијом. Коме она треба као цјеловита оваква на силу направљена људском глупости болесног ума. БиХ у садашњим границама је простор на којему обитавају три конститутивна народа и много других мањима. 

Њена три конститутивна већинска народа нису уопште иста по цивилизацијској припадности. Уопште немају исту прошлост, а нити гледају једнако на прошлост нити на будућност своју и своје државе. 

Срби не желе да користе име Босна и Херцеговина, Хрвати навијају за Хрватску, а Босну и Херцеговину овакву каква је сада никада неће прихватити као своју домовину. Бошњаци би је хтјели као цјеловиту државу у којој би ова претходно поменута два народа били њихови робови или вазали.

У модерној Европи то неће тако ићи. Па онда, кога још увијек лажемо да живимо у међусобној толеранцији и демократски направљеној држави. Лажемо и себе и друге. Сви трунемо под туђом хипотеком, сви смо губитници неко мање неко више, али губитници сигурно.

Босна и Херцеговина мора бити троентитетска конфедерална држава или је неће бити, не зато што то ја желим, него зато што другачије не може ни бити. Aли је боље да је нема него оваква каква је сада.

Онаква какву Муслимани желе и какву покушавају направити неће направити никада, јер би тада морали поробити друга два народа, а то неће ићи. Па зашто онда потпуно јасно и отворено не кажемо себи и другима. Таква не може бити ни опстати. Треба тражити другу платформу за њену изградњу или разградњу.

Требамо се држати оне народне: "Сложна браћа кућу граде, а несложна двије". Наравно кад су у питању три брата, онда три. И, чист рачун дуга љубав.

Него хајдемо ми правити три куће па како буде. Ја мислим да ћемо се тада боље поштивати и сарађивати, а не покушавати правити велику Босну на принципима велике Србије.

Милошевић је пробао да направи Велику Србију и !!!!????

Коментар преузет са мостарског портала pincom.info

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана