Хајка

Вељко Зељковић

У БиХ ништа ново, сваког јула иста прича.

Како се приближава датум обиљежавање комеморације у Сребреници узаврели босански лонац поново почиње да кипти.

Уље се поново полако долијева на сребреничку ватру.

Избацују се отровне стрелице, а један народ на све начине покушава прогласити геноцидним и јединим кривцем за протекли грађански рат у БиХ.

Актери ове приче увијек исти - екстремна бошњачка политичка елита, која као оруђе већ годинама користи (читај злоупотребљава) поједина сребреничка удружења.

Овог пута сребреничка удружења су инструисана да поведу нову хајку на Србе. Сачињена је некаква црна листа за одстрел, на којој се налазе имена чак 22.000 војника и официра Војске Републике Српске.

Није познато да ли се на њој налазе и болничари, медицинске сестре или кувари, јер изгледа да је ко год се нашао у кругу од 100 километара око Сребренице у спорном периоду лице коме треба судити и пресудити.

Како је најављено, ова удружења ће искористити долазак представника њемачког тужилаштва да би их упознала са српским злочинима у Сребреници и лично им уручила овај подужи списак.

План је једноставан. У ову хајку, као џелате, треба укључити и њемачке тужиоце. Крајњи циљ је више него јасан. Нису више битна имена, да ли је неко био позитивац или негативац..., покушава се писати и креирати лажна слика једног периода, а један народ у потпуности оцрнити у свјетској јавности. Од те намјере бошњачка политичка елита не одустаје ни за педаљ.

У наставку овог одавно написаног сценарија предвиђено је и отварање приче о имену Републике Српске и оправданости њеног постојања.

Ипак, најжалосније у читавој овој причи јесте да нико није питао обичне људе из Сребренице, комшије Србе и Бошњаке, шта о свему мисле. Њима је политике преко главе. Они траже мрвицу хљеба и посла. И мало достојанства.

Наравно, ова 2018. година је још по нечему специфична, што се ова комеморација настрадалима одржава само пар мјесеци прије избора.

Игра са националним осјећањима и несрећама људи опробани је предизборни рецепт Странке демократске акције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана