Хагада у мраку

Жељка Домазет

Да је БиХ одлучила да и даље живи у сљепилу сваке врсте говори и одлука Комисије за очување националних споменика БиХ, којом су три члана ове дејтонске институције, прегласавањем предсједавајуће Љиљане Шево, одлучили да "Хагаду", као вриједан историјски, културни и умјетнички експонат не пошаљу у њујоршки Метрополитен да је види свјетска културна јавност.

Против слања "Хагаде" у Музеј у Њујорку били су чланови Комисије Дубравко Ловреновић, Амра Хаџимухамедовић и Зејнеп Ахунбај, који сматрају да је прије остваривања сарадње са Метрополитен музејом "неопходно нормализовати услове рада Земаљског музеја, који је затворен, а у којем је похрањена Хагада".

Да ли то три члана Комисије сматрају да је од показивања културне баштине БиХ у свијету важније сарајевско надмудривање око тога да ли ће обезбиједити новац за рад Земаљског музеја у Сарајеву или неће, па су ово вриједно дјело повукли у сарајевски мрак да тамо чами?

Јер ова вриједна књига била је излагана само четири дана у години, а затварањем Земаљског музеја онемогућено је њено излагање јавности.

Да је ријеч о неком мутном послу показује и напрасно интересовање појединих сарајевских медија о томе како би се "Хагада" транспортовала у Њујорк, да ли је ријеч о могућој крађи или могућности да ово вриједно дјело заувијек остане у Њујорку иако постоји устаљена међународна пракса размјене културних добара. Према реакцијама сарајевске јавности, могло би се рећи да је "Хагада" вреднија од "Мона Лизе" или "Ноћне страже", те других дјела непроцјењиве умјетничке вриједности која се излажу у свим значајним галеријама и музејима свијета и увијек уредно враћају тамо гдје им је матична кућа. Али ето, само се око "Хагаде" постављају таква питања.

А из ставова поменутих чланова Комисије испада да су овај сарајевски музеј и његов неријешени статус вреднији од експоната који се у њему чувају. Па док се неко не договори око рјешавања његовог питања ништа не треба да промовишемо.

Колико ће БиХ изгубити неуступањем "Хагаде" тек ћемо видјети. Ипак, сасвим је извјесно да ће закључавање у окове мрака свега онога што је вриједно у овој земљи БиХ вући у све већу изолацију и блато сваке врсте. Послије одлуке о закључавању "Хагаде" у мрак Земаљског музеја у Сарајеву, сви они који желе промоцију културног блага ове земље требало би да се запитају ко нас то у БиХ завија у свеопшти мрак сваке врсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана