Хаџиахметовићева Комора

Марина Чигоја
Хаџиахметовићева Комора

Да је Босна и Херцеговина земља у којој је све могуће одавно је већ познато. Да се представници српског народа у заједничким институцијама редовно прегласавају, о било којој области да је ријеч, такође је познато.

Томе у прилог најбоље говоре дешавања у Спољнотрговинској комори БиХ, коју је њен предсједник Махир Хаџиахметовић, ништа друго, него приватизовао, и одлучио да располаже њом онако како њему падне на памет.

Тако је Хаџиахметовић самоиницијативно одлучио да формира Комисију коју је задужио да спроведе конкурсну процедуру за избор чланова Скупштине Коморе што је апсолутно незаконито, јер је, према закону и Статуту Спољнотрговинске коморе БиХ, расписивање избора у искључивој надлежности Скупштине Коморе.

Без обзира на то, у уторак је одржана нелегална Скупштина Коморе, на којој је изабрано ново нелегално руководство, јер садашњем руководству мандат још није истекао. Због чега је ново руководство изабрано и како је било могуће спровести избор на овакав начин, зна само Хаџиахметовић и његови истомишљеници који су га у томе подржали.

Ни упозорења министра спољне трговине и економских односа БиХ Младена Зиројевића нису утицала на Хаџиахметовића да своје дјеловање врати у границе закона. Он их је све, једноставно, игнорисао.

Неспоразуми и кршење закона у Спољнотрговинској комори БиХ трају још од 2007. године, када је генералном секретару Тарику Ђођићу истекао мандат. По принципу националне ротације, функцију генералног секретара тада је требало да преузме представник српског народа. Ротација је блокирана уз подршку бошњачких чланова у Управном одбору и Скупштини Спољнотрговинске коморе, а Ђођић је на мјесту секретара остао све до данас.

Представници Комориних органа из српског и хрватског народа, потпуно су искључени из доношења било каквих одлука у вези са функционисањем Коморе, која је постала приватно власништво њеног предсједника.

Очигледно је да бројна упозорења господину Хаџиахметовићу ништа не значе и да је потребно да се у све ово укључе истражни органи и провјере, ко, како и шта ради у овој институцији. Сигурно је да им посла не би недостајало и да би се они у овој институцији и те како имали чиме позабавити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана