Гвоздена метла у јавном сектору

Марина Чигоја

Радни викенд у Влади РС дефинитивно је нешто што смо до сада ријетко имали прилику да видимо. Таква пракса, ако је судити према првим потезима новог премијера, могла би бити прекинута, јер је проблема много и траже свакодневни рад на њиховом отклањању.

Наравно, много важније од броја дана који ће у Влади бити радни јесте какви ће бити ефекти њиховог рада. Прве двије сједнице донијеле су конкретне потезе.

Дуго најављивано, а никад урађено сређивање стања у јавним предузећима, која су у губицима и дуговима до гуше, коначно је стављено на дневни ред.

Већ послије почетне анализе премијер је пред новинаре изашла са јасним ставом.

Директорима, њиховим замјеницима и извршним директорима у јавним предузећима, фондовима, управама, управним организацијама, установама и агенцијама остављено је седам дана да Влади ставе на располагање своје мандате.

Анализа коју ће Влада у будућем периоду урадити показаће да ли су и у ком обиму минуси у јавним предузећима и фондовима плод објективних околности, али и колико они имају удјела у пропустима и гомилању губитака.

Може се очекивати да послије анализе за многе директоре, који су се сматрали недодирљивим, а предузећа и установе као своје приватне бизнисе, сигурно неће бити мјеста на буџетским јаслама.

Све док не буде рашчишћен крш у јавном сектору и предузећа, фондови, агенције, управе и други субјекти не буду пометени гвозденом метлом Српска неће испливати из мора проблема са којима се суочава тек изабрана Влада.

Већ први потези које је Цвијановићева предузела дају наду да је у Владу заиста стигла толико жељена нова енергија, снага и одлучност да се рашчисти са вјечним директорима и армијом паразита у управним и надзорним одборима у јавном сектору.

Због општег интереса и критичари би требало бар за тренутак да се наоружају стрпљењем и дају шансу новој Влади да дјелима покаже да ли има снаге да настави путем којим је кренула. Воља и одлучност за преокрет и обрачун са онима који су раскрчмили јавни сектор нису спорни.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана