Гужва у парламенту

Дарко Момић

Сви су чули за онај виц кад политичар пита колико је два плус два и након што добије одговор “пет”, разочарано удара шаком о сто и ка‘е: “Мало, мајку му!”?

Е, то је виц, али има готово идентична, али истинита анегдота, која ка‘е сљедеће:

Један кандидат за посланика пита:

- Колико има посланика у Народној скупштини Републике Српске?

- 83!

- Мало, мајку му!

Нећемо именовати нареченог кандидата који нема појма колико посланика броји републички парламент, јер сигурно није једини, али је у праву када ка‘е да је 83 посланика мало. Судећи према најавама партијских функционера, планираним изборним циљевима и страначким ‘ељама, републички парламент би требало да буде проширен бар за дупло, јер је само тако могуће да сви они испуне своје ‘еље.

На срећу, посланицима актуелног сазива то није пало на памет, у ствари, то се није чуло из њихових уста, што никако не значи да им се не врзма по глави, али, за дивно чудо, није покренута иницијатива да се то уради.

На још већу срећу, актуелни сазив НСРС броји своје посљедње мјесеце, а како је радио свој посао, најлакше је описати оном народном “памтило се, не повратило се”, јер никад гори сазив није сједио у скупштинским клупама. Част ријетким изузецима.

Али ако се присјетимо папа(к)зјаније из новембра 2014. године, опет на ум пада народна пословица, сада она “што се грбаво роди, то вријеме не поправи”.

Упркос свему томе, Народна скупштина РС се послије 26 година или послије више од четврт вијека постојања, ипак етаблирала као институција чије постојање нико озбиљан и нико озбиљно не доводи у питање. При томе се, наравно, не рачунају којекакви “Фатмири” и слични “Токићи” којима смета све са префиксом или суфиксом српски, а посебно Република Српска и њене институције. Али, што би рекли у “Топ листи надреалиста”, тема наше данашње емисије нису коњи, тако ни тема данашњег коментара нису “Фатмири” и “Токићи”.

А што се тиче броја посланика, Народна скупштина ће увијек бројати 83 трибуна, јер је толико било оних који су у октобру 1991. године показали др‘авничку мудрост и имали храбрости да напусте Скупштину СРБиХ, ударе темеље најстарије институције РС и за сва времена утврде колико посланика ће имати парламент Српске. Оне који то не знају, само будале могу ставити на изборну листу!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана