Губимо и на пенале

Маријана Миљић Бјеловук
Губимо и на пенале

Порески обвезници у Републици Српској отплаћују огромна задужења домаће власти. Новац, односно ти кредити улажу се, ваљда, у пројекте који би требало да донесу неки бољи положај и развој Републике Српске.

Међутим, није ријеткост да грађани плаћају и “лежање” тих кредита у банкама, односно власт се задужи, новац не повуче за уговорене инвестиције, па иностране финансијске институције ударе на буџет Републике.

Тим ударима само у претходне три године олакшан је буџет за нешто више од 6,5 милиона марака, односно толико новца пореских обвезника је отишло ка иностраним кредиторима јер зајмови одобрени домаћим институцијама једноставно нису повучени. Дакле, толико новца грађана је бачено, исцурило из буџета. За шта? Ништа.

За оне који дијеле тај новац то је вјероватно сића. Ништа значајно. За њих су ти милиони, као за обичне грађане, који једва састављају крај са крајем десет, двадесет марака. Мада, неки немају ни то. Крпе и скупљају да купе хљеб и млијеко, док милиони из буџета иду ни за ­шта.

Нема сумње да као мала и сиромашна земља превише себи допуштамо годинама, а кривци за то су на добро познатим адресама. Да се иоле води рачуна о новцу пореских обвезника, не бисмо долазили у ситуацију да бацамо немилице милионе.

Новац пореских обвезника годинама губи и, по свему судећи, губиће сваку утакмицу. И када дође до пенала, и ту ће бити пет напрема нула у корист оних који њиме управљају, односно у корист иностраних кредитора. Јер не само да ће ови други зарадити на камати већ ће добити додатно од пореских обвезника и за то јер је кредит “одспавао” одређено вријеме у њиховим сефовима. Заузео је њихов простор, није активиран, а то се, наравно, папрено плаћа.

Разлог тог бацања милиончића, нема сумње, лежи у чињеници да надлежни често похрле за узимањем кредита, а да претходно нису написали и обезбиједили квалитетне пројекте, које би финансирали кредитима.

Дакле, не само да бацамо милионе већ су и поједини пројекти на чекању, као и нека нова запошљавања која би повукла реализација инвестиција за које смо се већ задужили.

У тој бесмисленој ситуацији налазимо се годинама и, по свему судећи, на тој рути задржаћемо се. Јер нема воље да се уради нешто о питању бриге о новцу пореских обвезника. Односно, да се једном за свагда стане у крај давању милиона на за ­шта. И за то бацање новца нико није, нити ће одговарати. Једино ће као и до сада испаштати становништво, преко чијих леђа се одигравају утакмице, али и пуцају пенали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана