Гром

Дарко Момић

Колико мораш бити политички кратковид, губитнички острашћен, ускостраначки заслијепљен или напросто глуп, па да не можеш да видиш, сконташ или закључиш да без једног човјека нити ће све пропасти, нити ће све одмах постати ружичасто и по твојој жељи?!

Наш народ је одавно рекао да “за једним војска не стоји” и “кога нема, без њега се мора” и зато није јасно како то не знају они који се баве високом политиком и како не могу да схвате да не живимо у средњовјековној монархији, већ у времену и систему у којем су сви политичари промјенљиви. Умјесто да то схвате, једни Милорада Додика виде као јединог који може да сачува Републику Српску, а други као јединог без кога она може да се сачува. Они трећи, с друге стране међуентитетске границе, за које је Милорад Додик некакво оличење зла, заслужују само презир или још боље сажаљење, јер им треба дијагноза и лијечење, а не мјесто на политичком небу и зато ћемо се задржати на онима чијим странкама је сједиште у Бањалуци.

Да поједноставим, ако Милорада Додика (немој да ме неко погрешно схвати, од бога му здравље и срећа сто година, као и свима другима), ако, дакле, Додика, хипотетички, ноћас погоди гром - хоће ли сутра бити Републике Српске? Да ли ће постојати њена Влада, Народна скупштина, МУП, српски члан Предсједништва БиХ итд? Наравно да хоће и то је одговор за оне који од Додика праве “онога без кога ће Српска пропасти”. Сигурно да нису свјесни да му тиме практично стављају мету на леђа и можда хушкају неког екстремисту да повјерује у ту њихову мантру. Пу, пу, далеко било!

Међутим, много интересантнији су они други који у својој политичкој кратковидости, губитничкој острашћености, ускостраначком сљепилу или просто глупости, сматрају да “ако ноћас Додика погоди гром”, сутра неће бити ни “Инцковог закона”, ни наметнутих одлука његових претходника на челу ОХР-а, са акцентом на Педија Ешдауна, ни Суда и Тужилаштва БиХ, ни одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике, пољопривредном земљишту и низа других којима је Српској нанесена штета и да неће бити више ниједног политичког проблема попут, рецимо, прегласавања у Предсједништву БиХ.

Ниједан од тих озбиљних проблема неће бити ријешен, чак ни Додиковим поразом на изборима, јер они који су те проблеме произвели не гледају на политику и политичке процесе уско и кратковидо, већ широко и дугорочно.

И зато није јасно зашто представници српских политичких партија у Народној скупштини немају јасан, већ увијен одговор на питање да ли ће подржати Милорада Додика када због прегласавања у Предсједништву БиХ покрене вето. То не треба уопште да буде питање, јер о чему год да се ради - прегласавање је недопустиво. И тачка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана