Гробље аутомобила

Милијана Латиновић

Свима нам је добро познато да за волане четвороточкаша врло често сједају несавјесни возачи који олако притишћу папучицу гаса, али више од тога забрињава чињеница да је сваки шести аутомобил у РС технички неисправан.

Иако је увозу аутомобила старијих од 10 година у БиХ одзвонило још прије годину, просјечна старост четвороточкаша који крстаре нашим друмовима премашила је 16 љета, па бисмо слободно могли рећи да је због таквог стања возног парка, Српска постала европско гробље аутомобила.

Црна статистика која показује да је лани на десет критичних дионица угашено 35 живота, не чуди ако узмемо у обзир све наведено. Нанизало се много црних дана на оронулим путевима, који су између осталог и недовољно обезбијеђени.  Тек када се деси несрећа, почиње расправа о томе ко је крив, шта је узрок, и ко ће терет страдања понијети на својим леђима.

Стручњаци упозоравају да је стар аутомобил попут картонске кутије уколико дође до судара са неким новим, а посљедице по возача и његове сапутнике, готово у већини случајева смртоносне. 

Питамо се ко сноси одговорност за то што друмовима возе аутомобили којима је већ одавно одзвонило и који би у већини европских земаља сигурно већ завршили на отпаду.

Немарни возачи врло често гледају само да прођу технички преглед, без детаљне контроле, не размишљајући о посљедицама које може да проузрокује неисправно возило у саобраћају.

И док сви углавном прст упиремо у возаче који због неприлагођене брзине угрожавају и свој и животе других учесника у саобраћају, не треба заборавити да кривицу треба да сносе и институције. 

Алармантан је податак да у 21. вијеку немамо довољно вјештака ни радионица у којима би се могла испитати исправност возила прије и послије несреће. Анализе путева и утврђивање црних тачака, које предуго трају, започели смо тек када је број погинулих почео да звони за узбуну.

И све док трају силне административне процедуре, пројекти и анализе, без конкретних рјешења, путевима ће и даље као на рели стази дивљати несавјесни возачи са својим старим, неисправним љубимцима. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана