Грмечка корида

Драгана Орловић

Манифестација "Грмечка корида" на Међеђем брду у Санском Мосту, стара 242 године, овог љета није одржана јер Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона није дало сагласност за њено организовање.

Прво су из поменутог Министарства као објашњење навели то да је (због мина) нарушена безбједност учесника и свих посјетилаца била главни и једини разлог за њено прекидање, а када је и то демантовано - наставили су по своме и једноставно прекинули двовјековну традицију. Остали су при том истом објашњењу.

Због чега?

Можда због ината, а можда из досаде. Или да се има о чему причати у овој земљи.

Манифестација "Грмечка корида" је традиционална и један је од заштитних знакова народа тих крајева, свиђало се то некоме или не. Волио је неко или не.

Одржавана је на Међеђем брду до деведесетих година прошлог вијека, а када се српски живаљ 1995. године иселио из Санског Моста и оформио општину Српски Сански Мост, данас Оштру Луку, почело је њено одржавање на Поповића брду у тој општини. Група људи се издвојила из те организације и у протеклих пет година организовала паралелне борбе бикова на старој локацији "Грмечке кориде" на подручју Унско-санског кантона.

Е, ту се поставља логично питање, откуд се тек сада, након пет година, поставило питање безбједности?

Јер, сваке године, на стотине, тачније, на хиљаде људи (Срба, наравно, и то углавном повратника) кренуле би добро знаним стазама до Међеђег брда да гледају борбе бикова, без постављања "безбједносног питања". А овог августа арена је остала празна.

Они који су жељели да се ова манифестација одржи на прву су остали нијеми због одлуке надлежних у Унско-санском кантону, а затим бијесни и гласно, најгласније викнули шта им је било на души.

Ипак, ништа се није промијенило, забрана је остала и након 242 љета Међеђе брдо је остало пусто. Организатори манифестације тврде да иза свега стоји политика, чији је циљ да се направи притисак на српско повратничко становништво.

У сваком случају, и борбе бикова су код нас изгледа претворене у проблем и по свему судећи политичко питање око којег ће се још дуго расправљати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана