Грешке у старту

Маријана Миљић Бјеловук

Из трке за локалне изборе, и то чак на самом старту, могло би да буде елиминисано 19 странака и седам независних кандидата јер документација коју су предали није потпуна.

Главни разлози зашто пријаве странака нису добиле зелено свјетло од Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ је тај што на пријавама нема печата правоснажности на рјешењу о регистрацији странке, док су се с друге стране и поједина удружења грађана пријавила као странка, а ту је и низ других недостатака. 

Ове странке имају право да поднесу жалбу Суду БиХ, који ће на крају и одлучити да ли ће се ипак прикључити изборној трци.

Поред ових, ЦИК се бори и са 44 странке чије су пријаве само дјелимично овјерене, те великим бројем оних које имају низ других недостатака у пријави.

Они имају рок од два дана, односно до понедјељка да уклоне све недостатке, како би ушли у трку и придружили се онима који су предали комплетирану документацију.

Очигледно је да су представници странака, али и независни кандидати који претендују на освајање позиција на предстојећим локалним изборима и те како створили посла ЦИК-у јер ће умјесто уобичајене процедуре и овјере, идућих неколико дана по ко зна који пут морати да прегледа да ли је документација која им је стигла валидна.

Било је очекивати да пар странака и кандидата "испусти" понешто и направи грешку приликом пријаве за изборе, али је сасвим јасно да је број оних који треба да представљају грађане, а гријеше на самом старту, поприлично велик.

Када овако гријеше на почетку, како ли ће тек бити касније, када неки од њих преузму кормило у локалним заједницама и почну да (не)испуњавају своја обећања, чијем низу се и не надзире крај.

Очигледно је да је неозбиљност представника политичких странака и кандидата на завидном нивоу и да ће они у идућих дана своју пријаву морати да оправдају ЦИК-у, али и Суду БиХ.

Надамо се да се ти исти, ако дођу на власт, неће водити са истом дозом неозбиљности и неодговорности, јер ће на крају, као и за све до сада, испаштати само недужни грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана