Грешке у правосуђу

Ведрана Кулага Симић

Иако би судије и тужиоци требало да на оптуженичку клупу, у теорији, само гледају, пракса је показала да се све чешће налазе на њој, јер су тужени за одређене грешке које су направили у служби. Случајне, али и намјерне.

Дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ лани је имала пуне руке посла и о томе свједоче одлуке које су донесене у случајевима гдје је одлучивано о казнама судијама и тужиоцима, који се нису држали закона и правила.

А рекордан број таквих случајева уписан је управо лани. Донесено је чак 26 одлука у којима су као "кривци" именовани они који су се заклели да ће радити праведно и да ће борба за правду и истину бити њихова главна водиља.

Десило се, ипак, у многим случајевима да су их водили немар и грешке, због који су се поједини кривци доста прије времена нашли на слободи или уопште нису ни отишли на издржавање казне. А зашто? Зато што поједине судије нису на вријеме и у предвиђеним роковима, који премашују чак и цијелу годину, доставили сву потребну папирологију на право мјесто. Било је и појединаца који нису бирали ријечи у обраћању својим колегама, али и другима у судницама. Неки су себи дозволили и да годинама одуговлаче, завлаче, гурају под тепих списе и тако пролонгирају епилог парница. Свега је ту било. И немара, и незнања и срамоте.

Срамоте по функције које су им повјерене. Срамоте и за њих, и за колеге, цијелу земљу. Јер како очекивати правду када је спутавају управо они који би требало да се само њоме руководе у свом раду.

Свима је, нажалост, јасно да и судија и тужилаца има оваквих и онаквих, али то нема оправдања. Нико није безгрешан, али правити неке од школских и моралних грешака не може бити санкционисано само опоменама. Или умањењем плате од 20 или 30 одсто. Додуше некада и више, али за ту казну потребно је правити грешку за грешком.

Ситуација није идеална. Далеко је од тога, не само у домену правосуђа у овој земљи већ и у многим другим областима, али би правосуђе, ипак, требало да буде заштитник правде, имуно на претходно наведене грешке и пропусте. Судије и тужиоци су ти који треба да дијеле правду, а не да их кажњавају јер нису имали ни снаге, ни знања, ни воље да свој посао обаве како треба. Јасно је да ко ради тај и гријеши, али је питање колики гријех могу и смију себи да допусте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана