Грешке у корацима

Жељка Домазет

Прије пар мјесеци Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) утврдио је измјене Закона о акцизама БиХ, а измјене су се прије два дана нашле и на сједници Представничког дома Парламента БиХ.

Иако је пред посланике требало да стигне оно што је утврдио Управни одбор, они су, и то по хитном поступку, требало да одлучују о измјенама Закона које су у међувремену претрпјеле огромне промјене у Савјету министара БиХ, што никако није смјело да се деси.

Јер измјене Закона о акцизама БиХ може да утврди само Управни УИО, у којем је, између осталог, и представник Српске. До сада је увијек, како то закон и налаже, тако и било - Управни одбор УИО давао је приједлоге Савјету министара, који је на основу њих доносио одлуке.

Пропуст са измјенама Закона о акцизама је уочен на вријеме и дата је могућност парламентарцима за амандмане, али овдје је посебно забрињавајуће то како је такво рјешење, које подразумијева потпуно искључивање Српске из ових питања, могло да се деси.

Тачније зашто су министри из РС, односно из Савеза за промјене у Савјету министара, дали зелено свјетло да овакво законско рјешење буде напречац усвојено у Савјету и упућено у Парламент на усвајање по хитној процедури, која значи да поправке више нема? Зашто нису реаговали и тражили да се пропуст исправи?

Овакве "грешке у корацима", које иду на штету Српске, не би смјеле никако да им се дешавају. А дешавају им се почесто. Десиле су се са механизмом координације, са Споразумом о стабилизацији и придруживању и са многим другим питањима.

А таман кад се помисли да је постигнуто колико-толико јединства странака из Српске о најважнијим стварима и да су пропусти на штету ствар прошлости, министрима из РС у Савјету министара десе се нови пропусти.

Не буде ли Република Српска отворила четворо очију код доношења закона на нивоу БиХ, у Савјету министара брзо ће је развластити.

А ова земља ће ићи путевима које трасирају они који већ одавно изгледа настоје да Српску гурну на странпутицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана