Грешке љекара јавна тајна

Милијана Латиновић

Реченица "Ко ради тај и гријеши" у толикој мјери се одомаћила у свим сферама живота да је неријетко као оправдање за учињене грешке користе чак и здравствени радници. Нажалост, није мален број оних којима је она постала већи ослонац у послу од Хипократове заклетве.

Ипак, подаци здравствене инспекције у РС говоре да се у протеклих пар година свега неколико пацијената жалило на медицинску услугу, а због тих, како кажу, неоснованих жалби, ниједан љекар нити здравствени радник није кажњен.

Ови подаци звуче готово охрабрујуће, упућују на савршен здравствени систем, без иједног пропуста и грешке. Међутим, да ли је све баш тако, кристално чисто, најбоље знају пацијенти који свакодневно бораве у здравственим установама.

Јавна тајна у друштву код нас, али и у свијету је да се у протеклим годинама у здравственим установама "поткрало" безброј грешака. Од нељубазности особља, километарских редова пацијената који чекају на преглед, затим ситуација да се радници у Служби хитне медицинске помоћи не јављају на позиве супруга чија се жена порађа, до оних да не шаљу кола Хитне помоћи у удаљена села, или да уопште нема возача. 

Било је ситуација због којих родбина пацијената тврди да је несавјестан рад здравственог особља плаћен животом, а могло је сигурно бити другачије.

Тек понека мајка огорчена здравственом услугом коју (ни)је добило њено дијете проговори јавно, али и она увидјевши ситуацију брзо одустаје од борбе.

Иако се о њима све гласније говори, мало ко више има снаге да се упусти у борбу са вјетрењачама и грешке пријави надлежним институцијама.

У нормалном времену и систему, гдје је право на здравствену заштиту једно од основних човјекових права, сваку, па и најмању грешку љекара, било би довољно пријавити директору установе у којој је запослен. Али не, то код нас у 21. вијеку није случај. Свима је добро позната она народна да "Врана врани очи не вади", па ни љекар љекару. 

До тада пацијентима не преостаје ништа друго него да се уздају у то да ће сваком медицинару на првом мјесту бити Хипократова заклетва и брига о пацијентима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана