Грбави парламент

Дарко Момић

Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ, који је Представнички дом БиХ усвојио 26. фебруара на приједлог посланика СДС-а Драгана Мектића, као ријетко шта осликава неефикасност институција БиХ или конкретно њене Парламентарне скупштине.

Ако ћемо по реду, онда је најбоља она народна која каже: “Што се грбаво роди, вријеме не исправи”, а у овом случају грбав је сам назив највише законодавне институције дејтонске БиХ. Парламентарна скупштина је класични плеоназам, јер су парламент и скупштина једно те исто, па се та институција једнако тако могла звати и скупштински парламент. Глупост.

Биће да су творци дејтонске БиХ сматрали да ће тиме дати на озбиљности или на значају законодавном органу нове државне заједнице. Ако су њихове намјере и биле искрене, већина оних који су за протеклих четврт вијека гријали клупе тог парламента није успјела од њега да направи ни озбиљну, ни значајну институцију.

Мектићев приједлог закона само је један у низу накарадних аката који потврђује поменуту народну пословицу и оправдава епитет грбав који тај парламент заслужује. Тим законом предвиђено је да мандат члановима ВСТС-а истиче 15. јуна, а да су правосудни органи, адвокатске и нотарске коморе и остале надлежне институције дужни да до 8. јуна спроведу поступак избора чланова ВСТС-а.

А шта се десило? О закону се није изјаснио други парламентарни дом, односно Дом народа, а у складу с тим они који су по предложеном закону били дужни да спроведу поступак избора нових чланова ВСТС-а нису имали основ да започну тај поступак.

Како ствари стоје, закон неће ни бити усвојен, јер је распоред снага у Дому народа такав да они који су отворено и против закона и против Мектића, дакле СНСД и ХДЗ БиХ, са по четири делегата имају већину и то не само у клубовима делегата већ већину укупних делегата у Дому народа.

Сљедеће питање које се намеће је зашто је Мектић уопште предлагао и зашто је у Представничком дому скрпљена већина за закон за који се унапријед знало да неће добити подршку?! Нема јасног одговора на то питање, осим да је Мектић наставио да ради оно што је радио пет година као министар безбједности БиХ, а то је да се бори против вјетрењача и да без икаквих резултата, а често и без доказа говори о криминалу у правосуђу.

Е тај и такав парламент пуне три године није успио да измијени одредбе Закона о ОБА које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним, а које се односе на тајно праћење и снимање. То практично значи да ОБА три године прислушкује по неуставном закону, а када се томе још дода да директор ОБА руководи са незаконитом дипломом, онда су кривичне пријаве Мектићевих страначких и коалиционих колега против Милорада Додика због изјаве да прислушкује опозицију... Не знам, ето реците ви!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана