Гранични прелази

Свјетлана Шурлан

Привреда у Новом Граду биљежи огромне трошкове, гранични прелаз у Козарској Дубици ради само од шест до 22 часа, забиљежен је велики пад промета у продавницама у пограничним дијеловима Српске према Хрватској, а предузећа приједорске регије имају проблем при извозу.

Ово су само неки од проблема које општине, привредници и становништво у Српској трпе још од 1. јула 2013. године када је Хрватска постала члан Европске уније, а на снагу ступили нови прописи о граничним прелазима и пограничном промету.

Од тада траје битка градоначелника и начелника подручја уз границу са Хрватском да ријеше горепоменуте проблеме.

Прво за њих слуха нису имале ни институције БиХ, које су тек годину након успостављања новог режима на границама одлучиле да именују своје чланове у мјешовите комисије БиХ и Хрватске, а које би требало да рјешавају спорна питања.

Али ни то није помогло, јер ни дан-данас још нису именовани чланови тих комисија од стране хрватске Владе.

Да то питање погура, баш сада када се пуни двије године од када су на снази исти проблеми, одлучио је прошле седмице Савјет министара БиХ.

Тако је Министарство иностраних послова БиХ задужено да у билатералним састанцима на највишем нивоу од надлежних органа Хрватске и ЕУ затражи испуњавање преузетих уговорних обавеза у вези с формирањем комисија које су предвиђене Уговором о граничним прелазима и Споразумом о пограничном промету.

Није министрима пало на памет да упуте једну протестну ноту Хрватској, да мало оштрије наступе, него ће и даље, као и у претходне двије године, тражити испуњавање обавеза.

Да ли ће ово дати икакав резултат, биће познато већ половином јула јер ће до тада министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак имати прилику да отвори ово питање на састанку са министром иностраних и европских послова Хрватске Весном Пусић.

Све осим поновног ћутања Хрватске на захтјеве из БиХ биће напредак, али је неопходно да министри схвате да је потребан конкретан напредак, а не само "усаглашени ставови", "висок степен сагласности", "договор да ће бити договора"...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана