Гранични прелази

Горан Маунага

Ни Хрватску ни Европску унију, по свему судећи, нимало није брига што БиХ, не својом него њиховом кривицом, трпи несагледиве губитке због неријешених многобројних проблема који су настали новом категоризацијом граничних прелаза и измјеном правила прекограничног саобраћаја након уласка Хрватске у ЕУ прије годину.

Иако је БиХ, показало се, једна од најнеспособнијих и најспоријих земаља у региону, кад је ријеч о путу и придруживању ЕУ, она је у причи о граничним прелазима, мора се признати, бржа и од Загреба и од Брисела, али јој то не може помоћи, јер наилази на зид ћутања.

БиХ је, дакле, одавно спремна за најављене отворене преговоре, што је показала и именовањем представника у двије заједничке комисије, али које, због незаинтересованости Хрватске, још нису чак ни формиране.

Баш ријетко се деси, кад је ријеч о рјешавању неког проблема, да ту "ништа није до БиХ", али овог пута заиста је тако - БиХ је урадила све што се могло и, чак, Хрватској упутила ургенцију, тражећи покретање тог процеса.

То што из Хрватске још нема ни одговора на ту ургенцију говори да ту чланицу ЕУ уопште не занима то што за извоз свих врста производа нема довољан број граничних прелаза и што предузећа приједорске регије имају велике проблеме при извозу. Хрватску, дакле, не занима ни то што привреда у Новом Граду трпи огромне трошкове, што прелаз у Козарској Дубици ради само од шест до 22 часа и што је забиљежен пад промета у продавницама у пограничним подручјима.

А могуће је чак и да је разлог хрватског кочења дијалога о граничним прелазима то што, све док је тај проблем неријешен, хрватски грађани не могу да прелазе у БиХ да би куповали разну робу, као што су чинили раније и то у великом броју.

Очигледно је да су у рјешавању овог проблема немоћни и у Савјету министара, али бар би требало да на разговор приме представнике власти из приједорске регије и отворено им кажу да им је јасно какве су проблеме произвела нова правила и то што се не рјешавају проблеми на граници, али да ни Савјет министара то не може да ријеши.

А ако има истине у томе да се Хрватска о рјешавању тог проблема баш и не пита, него да је "све до ЕУ", онда таква ЕУ, која већ годину не рјешава евидентан животни проблем на својој граници са БиХ, од те БиХ не може ни захтијевати већу брзину на путу за чланство у тој европској заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана