Гранични прелази

Свјетлана Шурлан

Пуних седам мјесеци прошло је од када је Хрватска ушла у Европску унију, а исто толико дуго трају и муке становника и привредника у пограничним општинама.

Иако су сви, и чланови Предсједништва БиХ и министри Савјета министара БиХ гласно од 1. јула 2013. године говорили да су гранични прелази са Хрватском уређени на штету БиХ и да се то треба мијењати, до данас ништа није предузето.

За то вријеме трпи становништво, те ионако посрнула привреда јер им је нови режим на границама задао исувише мука. Тако у Козарској Дубици, која је до прошлог љета практично живјела као један град са Хрватском Дубицом, "једни" код "других" не могу у куповину, а поједини ни на посао преко "гране", осим ако не желе да путују више од 100 километара. Одлазак на посао у трећу смјену права је мука за Дубичане с обје стране границе, јер да би прешли на другу страну ријеке, то морају између шест и 22 часа пошто је касније "затворено".

Ни они који су убирали плодове у својој башти, а у туђој држави, од 1. јула то више не могу, као што неки не могу ни до доктора у близини, преко ријеке, већ морају да путују у сусједне, удаљеније, хрватске градове.

И у Костајници је настао проблем јер је центар града за становнике ове општине постао полигон за пролаз теретњака који више не могу да иду на гранични прелаз у Нови Град, већ у Градину.

Истовремено, у Новом Граду досадашњи гранични прелаз за међународни промет путника и робе сада је само прелаз за међународни промет путника, а ништа боље није ни са Дољанима и Габела пољем који су нижекатегорисани у односу на ранији период.

Разлог за задовољство једино су имали становници у близини граничних прелаза Ивањица - Горњи Бргат и Осоје - Вињани Горњи који су добили више категорије, односно постали прелази за међународни путнички и робни промет.

Иако је познато да се категорије не могу мијењати једнострано, већ само у договору са Хрватском, а уз сагласност Европске уније, нејасно је зашто до сада није предузета никаква активност.

За утјеху је једино то што је Савјет министара, иако тек на јануарској сједници, усвојио закључак да буде формирана мјешовита комисија са Хрватском која ће се бавити овим проблемом.

Закључак је први корак, а колико ће их бити потребно док проблеми не буду ријешени, а поготово колико ће времена требати за то, нико се не усуђује да предвиђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана