Граница

Свјетлана Шурлан

Док се окренемо проћи ће пуних 20 година откако је потписан Дејтонски мировни споразум, а БиХ, замишљена њиме, још стоји недовршена.

Недовршено је испуњавање анекса споразума, једноставно недовршена је БиХ као држава, од њених најситнијих органа до највиших институција, које би требало њоме да управљају.

Доказ за то су и недефинисане њене границе према сусједним земљама, за које се нико од рата, па на овамо, није залагао.

Без пола муке се дозволило да Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман потпишу уговор о граници између двије земље и то на штету БиХ, односно "случајно" Републике Српске.

Тако је потписано да долином ријеке Уне граница лелуја с једне на другу страну и компликује живот тамошњем становништву, које муку мучи са несметаним одласком на своје њиве, њиховом обрадом, а поготово са убирањем плодова са њих.

Тим уговором није настао проблем само са њивама, него је границом пресјечена и Костајница и то по центру града, па се доводи у питање и ко ће располагати инфраструктуром, канализационим и електросистемом, те ко ће имати прилаз ријеци? Српска или Хрватска?

Жалосно је да нико из БиХ није спријечио потписивање споразума због којег и данас многе боли глава, а још је срамотније што институције БиХ више од десет година нису предузеле ништа поводом рјешавања питања границе са Хрватском.

Истина, уговором Изетбеговић - Туђман данас у потпуности нису задовољни ни Хрвати, али би радије да изгубе два мања острва код Неума, него 40 хектара обрадиве земље и пола Костајнице у Републици Српској.

А уосталом, сада су Хрвати дио Европске уније и сада то више није спор са њима, већ са "Европљанима" и сасвим сигурно неће бити лако.

По томе како ради администрација БиХ, мала је шанса да се преговори заврше у корист БиХ, поготово ако се узме у обзир да се с друге стране налази бриселска администрација, с којом, потврђено, у БиХ институцијама никада нису ни знали сарађивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана