Градоначелник

Горан Маунага
Градоначелник

Драган Чавић пожелио је да на локалним изборима који се одржавају идуће године буде кандидат за градоначелника Бањалуке опозиционе коалиције састављене од ПДП-а, ДП-а и СРС-а.

Да га се пита за још коју жељу, он би томе додао и наду да ће се тој коалицији, унутар које су струјања велика, придружити и СДС те да, наравно, на крају он буде и изабран на позицију градоначелника престонице Републике Српске. Aли од свега тога неће бити ништа. Прво, Младен Иванић има намјеру да за ту функцију кандидује потпредсједника своје странке и најоданијег сљедбеника његових идеја Бранислава Бореновића. С једне стране је Иванић потпуно у праву, јер, ма какав Бореновић био, може да добије више гласова од Чавића, с обзиром на његов политички бекграунд и чињеницу да ни добро упућени у политичка збивања у Бањалуци не знају два члана градског одбора његове партије.

Друго, тешко је повјеровати да ће се СДС, послије искуства страшних падова, превара и пораза, опет одлучити, како рече један аналитичар, "за пут на сметљиште умјесто на одлазак у сватове".

СДС нема ниједног реалног аргумента да приступи коалицији ПДП - ДП - СРС, ни на нивоу РС ни на нивоу града Бањалука, јер је то друга странка по снази у РС, а ни тестни покушај прављења те коалиције на прошлим изборима није уродио очекиваним плодом. Осим тога и Чавић и Иванић су до сада у неколико наврата жестоко изиграли интересе СДС-а.

И треће, Чавић нема никакве шансе да буде изабран на мјесто градоначелника Бањалуке због хиљаду и једног разлога.

Колике су Чавићеве амбиције довољно говори да се човјек који је обављао функцију предсједника Српске копа и рукама и ногама да засједне у фотељу градоначелника Бањалуке. Да ли тако "амбициозан" човјек заслужује да добије подршку, нису сигурни ни у коалицији коју Чавић покушава пошто-пото да склепа.

Логично би било да се озбиљан политичар послије функције градоначелника кандидује за предсједника, као што је то учинио први човјек Загреба Милан Бандић. Загреб је близу, али очигледно не свима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана