Грађевинске дозволе

Милијана Латиновић

Грађани широм Републике Српске до сада су обилазили бројне канцеларије градских и општинских управа, али и других институција како би прибавили документе потребне за издавање грађевинске дозволе.

Ходање од канцеларије до канцеларије одлази у прошлост јер је у плану да у општинама и градовима ускоро буде уведен једношалтерски систем за добијање дозволе за изградњу стамбених објеката.

Предложеним измјенама Закона о уређењу простора и грађењу предвиђено је да документе потребне за добијање дозволе, које издају надлежне институције и комунална предузећа, прибавља службено онај ко води поступак за издавање дозволе.

Тиме ће се коначно стати у крај чекању у редовима и ношењу гомиле папира од службеника до службеника.

Овај систем издавања дозвола за изградњу нових објеката је стартовао у Бањалуци, чији су становници већ осјетили позитивне ефекте његове примјене.

Претходних година морали су обићи најмање 12 канцеларија Градске управе, али и бројних других институција, попут "Водовода" и "Електрокрајине", а сада посао завршавају на једном мјесту.

Имајући у виду чињеницу да сваким даном све више тежимо да будемо дио велике европске породице, крајње је вријеме било да се ухватимо у коштац са компликованим процедурама у јавној управи.

Сигурно је да ће од увођења једношалтерског система највише користи имати грађани, који су до сада доста времена и новца губили на лутању по разним институцијама.

Увођењем овог система стварају се услови и за издавање електронских грађевинских дозвола, што је пракса у земљама у окружењу.

Поједностављен поступак добијања дозволе за градњу, уз смањене трошкове, инвеститорима ће донијети уштеде, а локалне администрације учинити ефикаснијим.

Тиме ће у потпуности бити измијењен досадашњи начин издавања грађевинских дозвола, а Српска ће се засигурно наћи на мапи пожељних локација за улагање иностраног капитала, што ће додатно повећати конкурентност у области грађења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана