Грађевинарство

Тања Шикањић
Грађевинарство

Утицај кризе, осим у често спомињаној пољопривреди, највећи је у области грађевинарства, гдје је вриједност извршених грађевинских радова у првих девет мјесеци ове године смањена за три одсто у односу на исти период прошле године. Истовремено, значајно је смањен и број радника на градилиштима.

Једна од кључних грана која дјелује на инвестицијске активности, током протеклих мјесеци смањила је обим пословања, који и до сада није био на завидном нивоу.

Иако се још није опоравио од прошле кризе, грађевински сектор је, под утицајем негативних економских токова извана, посљедњих мјесеци опет суочен са проблемима.

Познато је да пад активности у овом сектору за собом повлачи низ проблема у другим, па самим тим погоршава свеукупно стање у привреди, те би стога било неопходно спријечити ширење негативних ефеката на остатак привреде.  

Међутим, док владе земаља у окружењу својим пројектима и мјерама покрећу нови инвестициони циклус с циљем изласка из кризе и оживљавања грађевинарства, помоћ надлежних институција грађевинском сектору у Српској је изостала.

Чак напротив, новом, знатно ригорознијом пореском политиком према предузећима, која се примјењује од почетка године, само је повећан број радника који код приватника раде на црно и при том мјесецима чекају на плате.

Истина, како и сами економисти кажу, због недостатка буџетских средстава, веома је тешко обезбиједити новац са субвенције у грађевинском сектору, међутим, низом других мјера, које се примјењују у земљама у региону, као што је изградња јефтиних станова, која подстиче потражњу, могли би се спријечити негативни ефекти.

Рјешење за грађевинарство у Српској за сада је могуће једино кроз давање повољнијих кредита и интензивирање јавних радова.

Међутим, како ствари стоје, и то је неизвјесно. Због тога, значајније позитивне промјене у овој области не могу се очекивати ни у идућем периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана