Грађани таоци политичара

Маријана Миљић Бјеловук
Грађани таоци политичара

Само ви пишите, а ми ћемо по своме. Тако се укратко могу објаснити све мјере и захтјеви које се стављају пред домаће политичаре и институције, како од стране међународних актера, тако и од оних који контролишу и стање и пословање силних домаћих министарстава, агенција и других измишљених институција у БиХ.

Могу да пишу од јутра до сутра, и тако у недоглед, али наши политички лидери настављају својим устаљеним путем да воде земљу у суноврат. Нити једна реформа, односно ни онај најједноставнији задатак који се стави пред њих не може бити ријешен без опструкција и условљавања од једне, односно друге и треће стране.

Доказ за то је европски пут земље, који је у застоју, али и најновији захтјеви који су стигли у БиХ од стране Међународног монетарног фонда. Траже тону реформи, од којих се неке годинама понављају, а разлог за то јесте то што управо у протеклих деценију па и више ништа није урађено о питању њихових захтјева који би земљу требало да подигну са згаришта.

Колико је само пута апеловано на домаће актере, како од странаца тако и од водећих економских аналитичара, да обуздају запошљавање у јавној управи? Безброј пута. И до данас, не само да ништа није урађено на том плану, већ је настављено са гомилањем јавног апарата. Није из једног јединог разлога - упошљавања страначких подобника. И шта смо добили на крају? Гломазну и бескорисну администрацију коју грађани више не могу исфинансирати и то је само један примјер задатка који је тражен од БиХ како би стање у земљи почело да се помјера са мртве тачке.

И он је поновљен и у најновијим мјерама међународне финансијске институције. Траже смањење јавне потрошње, обуздавање раста плата у јавном сектору, јер како је кренуло на корак смо до финансијског колапса земље. И за тај слом, као и за сваку други у земљи, прави кривци за њега неће одговарати, већ ће испаштати грађани.

Очигледно је да су грађани, народ ове наопаке земље, таоци неозбиљних политичара, али и оних који су недорасли актуелној ситуацији, односно да се у коштац ухвате са горућим проблемима и почну да раде у интересу грађана, а не против њих. Таква ситуација је била и прије деценију и више, тако је и данас, јер да није не би имали сваке године пред домаће политичке актере преписане задатке од стране међународних финансијских институција. Поред тога што не рјешавају оне задатке који су им копирани из ранијих година, они добијају и неке нове који по свему судећи ни у наредној деценији неће доћи на дневни ред. И на основу свега тога, може се наслутити да ће грађани бити таоци политике и у годинама пред нама. И нада да ће почети да раде за народ је завршила на респиратору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана