Грађани ово нису бирали

Драгана Орловић

Све је дужи списак проблема због нефункционисања институција на нивоу БиХ.

 

Тога су свјесни сви, али, ево, и након готово девет мјесеци откако су се бирачи изјаснили нема договора међу изборним побједницима. 

И док се ситуација из дана у дан усложњава, неформирање власти на нивоу БиХ, али и ФБиХ, одражава се на економију и привреду Републике Српске.

О томе најбоље свједочи примјер “Електропреноса БиХ”, гдје је тренутно заробљено близу 200 милиона марака, од којих 45 одсто припада Републици Српској.

Међутим, у цијелој овој апсурдној ситуацији нису у питању ни ти милиони заробљених марака, већ безбједност и поузданост нашег енергетског система, што је предуслов за развој привреде и улагања страних инвеститора.

Додатно забрињава и чињеница да је овим тренутним стањем остављен простор за некажњено трошење новца. Наиме, до краја ове седмице извјештаји о финансијској дисциплини и поштовању аката у институцијама на нивоу БиХ у прошлој години требало ја да угледају свјетлост дана, али ће највјероватније остати само мртво слово на папиру.

Због неформирања власти у Сарајеву на дневни ред нису стигли ни ревизорски налази за 2017. годину.

Тако да је сувишно и питати када ће стићи на ред извјештаји из 2018. године. Парламентарних комисија још нема, а нема ни назнака када ће их бити, иако је један од њихових кључних задатака тај да доносе закључке и предлажу одређене санкције за институције гдје год постоје индиције за несавјесно пословање.

То је и више него озбиљан проблем.  Проблем који појединци могу и те како искористити као рјешење за лош, а некажњен рад.

Њиме се без сумње отвара и огроман простор за некажњено кршење закона и корупцију унутар институција власти, али и оних које оне контролишу.

Све то је и више него довољан разлог да ово питање што прије мора и треба ријешити јер блокада у конституисању и раду власти у БиХ почиње да озбиљно утиче на различите аспекте.

А сав овај негативан слијед догађаја без сумње може довести и до тога да остави озбиљне посљедице на животе самих грађана, који свакако такво нешто нису бирали прошлог октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана