Гостујући професори

Данијела Бајић

Ангажман гостујућих професора на два јавна универзитета у РС није новост, али јесте образложење из ових установа да Српска и даље нема довољно кадрова који би могли да преносе знање нашим студентима.

Далеко од тога да неко жели да оспори знање професора из Србије и Црне Горе, јер је чињеница да су многи од њих сигурно допринијели побољшању квалитета образовања на високошколским установама у РС. Међутим, поставља се питање да ли је и више од 300 гостујућих предавача разлог због све празнијих амфитеатара.

У Српској сигурно има младих школованих људи чије дипломе скупљају прашину на полицама или бироима за запошљавање, а који би дали свој максимум да знање преносе будућим генерацијама.

Осим тога, ако се узме у обзир да се поједини гостујући професори на јавним факултетима у Српској појављују два-три пута, онда се намеће и питање и квалитета наставе.

Чињеница је да већину предавања и припрема "одраде" њихови асистенти.

Због свега тога универзитети, али и Министарство просвјете и културе РС, требало би да направе свеобухватну анализу која би показала колико је оправдано финансирање оволиког броја гостујућих професора, јер годишње на њихове плате оде око три милиона КМ.

У том случају велику корист би имали и студенти, јер не би често на огласним таблама читали имена професора, који, ето, поново неће моћи да одрже предавања или да је испит одгођен за наредни мјесец.

Осим тога свршене студенте много погађа и чињеница да их бивши ректори и декани сматрају мање способним за посао професора, па и асистента, због чега се многи окрећу према граници.

Универзитети у РС једног дана ће морати пресјећи по овим и још многим другим питањима због којих је високо образовање данас постало рјеђе него икада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана