Гостујући професори

Ма­ри­на Чигоја

Иако се сваке године повећава број високообразованих људи који на бироима за запошљавање чекају шансу за боље сутра, на два јавна универзитета у Републици Српској запослено је чак 356 гостујућих професора.

Свакако, нико не жели да оспори знање тих професора, јер је чињеница да су многи од њих сигурно допринијели побољшању квалитета на високошколским установама у РС, али не можемо и да се не запитамо није ли овај број гостујућих професора можда превелики и није ли можда вријеме да значајније мјесто на нашим факултетима узму наши професори?

Наравно да се поставља и питање да ли толики број гостујућих професора значи да ми немамо довољно квалитетног кадра? Ако немамо, због чега се не предузима нешто да се то стање промијени? Да ли је могуће да међу хиљадама оних чије дипломе скупљају прашину на полицама или бироима нема никога ко би могао да своје знање пренесе на млађе колеге?

Поред тога поставља се и питање квалитета саме наставе. Да не спомињемо чињеницу да се добар број њих појави једном, два пута у семестру и да већину предавања "одраде" њихови асистенти.

Због свега тога, универзитети, али и Министарство просвјете и културе РС требало би да направи свеобухватну анализу која би показала колико је оправдано финансирање оволиког броја гостујућих професора. Не треба занемарити чињеницу да је само у прошлој години на њихове плате отишло три милиона КМ. Једно је јасно. Универзитети морају да раде на смањењу броја гостујућих професора, не само како би дали шансу нашем кадру већ и како би смањили издвајања која за то иду.

Од тога би свакако корист имали и студенти, јер не би свако мало морали да на огласним таблама читају имена професора који, ето, поново неће моћи да одрже предавања.

Универзитети у РС мораће једног дана да признају да високо образовање Српске има проблем са гостујућим кадром и да због тога трпе и студенти и универзитети. А то је нешто што се не би смјело толерисати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана