Горња Маоча

Горан Маунага

Истицање застава терористичке организације Исламска држава у екстериторијалној вехабијској заједници Горња Маоча логичан је слијед свега онога што се у том селу догађало у посљедњих десет година. Зар је неко очекивао нешто друго?

По тој логици, ако се и овог пута не учини ништа, не би нажалост нимало неочекиван био злочин попут оног какав су прије неколико дана починили припадници Исламске државе спаљујући живог јорданског пилота.

А коме требају таква политика и таква БиХ? Само онима који ће и јавно истурање заставе терористичке организације оправдати тврдњом да није ријеч ни о чему озбиљном, исто као што су терористички напад Хариса Чаушевића на полицијску станицу у Бугојну назали "малим испадом једног рокера".

Иако је БиХ била прва, а једно вријеме и једина, кад је ријеч о увозу радикалних исламиста у Европу, данас земље ЕУ много брже него она доносе законе и рјешења кад је ријеч о рјешавању тог зла.

А зло је тим веће кад се зна да су у институцијама БиХ у Сарајеву инфилтрирани они који су овде довели муџахедине и помогли формирање одреда "Ел муџахедин", и који и њих и тероризам и данас подржавају. 

Зато највише бриге у том сегменту разумном човјеку доноси чињеница да се бошњачка популација у појединим дијеловима  БиХ смишљено радикализује, те да не постоје ни план ни жеља да се тај проблем ријеши.

До сада се показало да безбједносне и правосудне структуре, послије више рација спроведених у Горњој Маочи, нису успјеле да се обрачунају с енклавом која функционише мимо Устава.

Јер бројне акције које су спровођене уз велику помпу у Горњој Маочи никада нису имале ама баш никакав епилог ни сврху - ухапшени су пуштани на слободу и није било оптужница, они су потом настављали по своме.

То говори да се та безбједносна пријетња која, очито, има политичку подршку, неће и не може ријешити све док се не промијени агресивна политика из деведесетих година прошлог вијека чији су актери још увијек на бх. политичкој сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана