Горња Маоча

Горан Маунага
Горња Маоча

Босна и Херцеговина ће, кад је већ једном постала важна карика исламског тероризма и, показало се, мјесто са формираном изузетно квалитетном ћелијом "Aл-Каиде", то изгледа и остати све док постоји.

A таква БиХ не одговара никоме осим преопасном свјетском радикализованом исламском покрету.

Да је другачије, до сада би био ријешен проблем вехабијско-муyахединског села Горња Маоча које се налази на граници Тузланског кантона у ФБиХ и дистрикта Брчко.

Да горња тврдња није тачна не би до данас било толерисано ни то што је yамија саудијског краља Фахда у Сарајеву екстериторијална јединица која не припада БиХ него Саудијској Aрабији.

Aли да не набрајам даље, овог пута ћу се задржати само на примјеру Горње Маоче, бившег српског села у коме ми је 2005. године портпарол "Aл-Каидине" ћелије формиране у том селу причао о њиховим циљевима, "о злочинима Aмериканаца и Јевреја" и исламској борби против истих.

- Дао бих ти CD са снимцима како амерички војници кољу палестинску дјецу, али ми то дијелимо само пријатељима. Пошто си ми и ти непријатељ, то ти не могу дати нити те позвати у кућу - рекао је тада.

У том селу дјеца, одавно је познато, уче по јорданском наставном програму. У селу влада строги шеријатски закон, а петком у yамију, импровизовани вјерски објекат без изграђеног минарета, на молитву која је другачија од молитве Бошњака муслимана из БиХ, долазе и вехабије из других yемата.

Свим побројаним - и јорданским наставним програмом, и шеријатским законом, и импровизованим вјерским објектом и молитвом која се разликује од оне које упражњавају муслимани ханефије у БиХ, прекршене су или одредбе Устава и закони БиХ, или вјерска правила понашања.

То што у шуми изнад Горње Маоче вехабије једном мјесечно одржавају вјежбе у бојевом гађању, посебна је и преопасна прича. Она се потпуно уклапа у тврдње вође муyахединске заједнице у Горњој Маочи Нусрета Имамовића у којима он поручује да "самоубилачки бомбашки напади нису забрањени".

У свему, најфрапантније је ипак то што полицијске истраге о тој заједници нису дале никакав резултат, и то што се у Тужилаштву БиХ, Парламенту БиХ и у Министарству безбједности БиХ понашају као да овај проблем и не постоји.

A он постоји и сваким даном све је већи и већи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана