Горки укус јабуке

Маријана Миљковић

Воћари из Српске већ су на својим плећима, због несавјесних потеза појединаца, осјетили посљедице забране извоза јабука у Русију.

Извоз јабука у Русију са тржишта РС пао је у првим мјесецима ове године за више од осам милиона марака или за више од 50 одсто у односу на исти период лани. Осим што су остали “кратких рукава” за тај новац, воћари имају и проблем што им највеће количине јабука које су биле намијењене тржишту Русије и даље “леже” ускладиштене у хладњачама и чекају купца.

Ту се не зауставља мука воћара јер поред низа проблема са којима се боре морају из мјесеца у мјесец да проналазе новац за даље чување тог воћа. Јер и складиштење и даље чување јабука сваки дан, мјесец додатно кошта.

Нема сумње да је руска забрана већ оставила горак укус код поштених воћара, који су ни криви ни дужни страдали. За њихов потоп кривицу сносе како несавјесни појединци и њихове колеге, тако и инспекције које нису спријечиле да јабуке из Пољске под кринком домаћих заврше на тржишту Русије.

Сада се за све потезе треба искупити, али то не иде лако, јер Русија тражи чврсте доказе и гаранције да неће бити лажирања. Јасно је и да домаће институције тај дио посла неће завршити како треба у кратком року. Код нас ништа не иде лако, па тако ни рјешавање овога проблема. Већ су се поједине институције сукобиле око правилника о пласмана јабука у Русију, тако да се може очекивати да мимоилажења у мишљењима и ставовима буду и даље.

И док се они буду усаглашавали око тих процедура, воћари ће остати без додатних милиона. Њиховим мукама сигурно се не назире крај јер ускоро стиже и нова берба, а старе јабуке још нису стигле до купаца.

Сви ти проблеми потопиће воћарство, које је и до сада грцало у проблемима, како због немара институција и ниских, односно никаквих подстицаја за ову грану пољопривреде, преко прекомјерног увоза на домаће тржиште тако и од временских непогода на које се једино у мору проблема не може утицати.

Због свега тога, воћари, нажалост, као и све остале гране пољопривреде, могу да очекују само нове проблеме. О томе да ће се нешто ријеши у кратком року, у овом случају, извоз јабука у Русију, могу само да сањају. До тада могу само да се моле да оно што имају неће пропасти, а да ће за нове залихе наћи купца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана