Горка пилула

Маријана Миљић Бјеловук

Становници БиХ плаћају најскупље лијекове од свих земаља у региону, а издвајају више новца чак и од појединих држава у Европи јер још није усвојен правилник о регулисању максималне цијене лијекова на тржишту.

Због непостојања овог документа морају да плаћају и до четири пута скупље лијекове него њихове комшије, а до тога су доведени ни због чега другога него због нерада, бахаћења и несавјесног рада појединих институција БиХ.

Ништа то на крају и није чудно јер грађани испаштају за све и свашта због нерада надлежних у БиХ и више би нас и изненадили када би неки документ, који, наравно, иде у корист грађана, усвојили на вријеме и на тај начин олакшали  њихов живот.

Правилник о лијековима у БиХ надлежни покушавају да донесу још од 2011. године, али безуспјешно јер је очигледно да свако настоји да има користи од овог документа, прије свега фармацеутска индустрија, али и појединци у институцијама.

Очигледно је да пола деценије није било довољно да се све стране усагласе и ураде нешто добро за грађане, посебно оне који свакодневно морају куповати лијекове.

Поред грађана, трпе и ентитетски фондови здравства из којих годишње "исцуре" милиони марака због тих прескупих лијекова, а који би, с друге стране, могли бити уложени у здравствени систем и побољшање пружања услуга пацијентима.

БиХ је у протеклих осам година изгубила близу 900 милиона марака због непостојања правилника о лијековима, а ускоро би могла изгубити и додатних 70 милиона долара подршке од Свјетске банке ако овај документ не буде усвојен.

Ови бројеви су свима довољан сигнал да правилник о лијековима мора бити усвојен, односно да је већ одавно требало да буде донесен. Надлежни тврде да су при крају усаглашавања поменутог документа. Надамо се да то њихово усаглашавање неће потрајати дуго, али, с друге стране, не би нас изненадило ни ако би још неколико година вијећали о овом документу и самим тим мучили грађане БиХ.

На крају, ништа нам друго и не преостаје него нада да ће надлежни за доношење правилника о лијековима престати да се понашају као до сада и да ће овај документ усвојити. Крајње је вријеме да почну да раде за грађане, а никако против њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана