Гориво

Драгана Келеч
Гориво

Да ли поскупљењима у Републици Српској има краја? Изгледа да нема.. Не само што је већина основних животних намирница из мјесеца у мјесец све скупља, већ ће по ко зна који пут неконтролисани раст цијена горива изнова да "продрма" ионако полупразне новчанике становника наше земље.

На појединим бензинским пумпама у Српској гориво је током овог викенда поскупјело за неколико фенинга, а трговци најављују да ће цијена појединих деривата ове седмице достићи 2,20 марака.

Иако домаћи нафташи тврде да је поскупљење деривата услиједило због виших цијена барела нафте на свјетском тржишту, очигледно је да она често и нису оправдана. Само током прошле године небројено пута дошло је до кориговања цијена горива, а од почетка ове године ово је вјеровали или не, већ трећи пут да гориво поскупљује, а колико знамо, није још ни трећи мјесец!

Aли, да је ово једини раст цијена који нас је задесио, схватили бисмо некако. Становници би већ некако одахнули, одмахнули руком и помирили се са новом рачуницом, коју сада сваког дана треба да направе да би преживјели од првог до првог. Aли, не.

Са новим скоком цијена деривата становници могу да очекују и поскупљење аутобуских карата и ко зна чега још... Већ на почетку године превозници су најавили да ће, ако цијена горива достигне 2,18 марака, и они са 1,50 марака, цијену карте подићи на 1,60 марака.

Тако ће велики број домаћинстава који има аутомобил све мање моћи да се вози, јер неће имати довољно новца ни за основне мјесечне трошкове и потрепштине, а камоли за "возикање", а многима ће и вожња градским аутобусом изгледа постати луксуз.

Било како било, животни стандард већине домаћинстава у Републици Српској већ је толико низак да ускоро више и неће моћи да се уздрма новим поскупљењима. Толико је при дну да га неће моћи срушити чак ни "земљотрес нових цијена", ако неко од надлежних не реагује.

У Министарству трговине и туризма РС су истакли да гориво није сврстано у производе од посебног значаја за заштиту животног стандарда становништва и са те стране не постоји могућност за ограничавање цијене, али ако се процијени да његове цијене енормно и неосновано расту, реаговаће у оквиру законских овлашћења.

Е, па изгледа да је вријеме да се реагује дошло, јер је сат многих кућних буџета у домаћинствима у РС почео ситно да откуцава...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана